Urmărind o emisiune la o televiziune oarecare, am văzut ceva despre o deplasare a unor turiști români în Țara Sfântă, iar acolo era și patronul firmei organizatoare, un fost absolvent de informatică economică de demult despre care se zice ca avusese în mâini stenograma ultimei ședințe CPEx, când unul pupase dreapta dicatorului. Întreaga prezentare era sub forma unei abordări din care oamenii locului:
- scot bani din piatră seacă;
- falsifică unele lucruri de dragul comerțului;
- au soluții facile;
- sunt evident chițiți pe bani.
Eu știam că turismul este făcut pentru a scoate bani din frumusețile locurilor, din vestigii, din tradiții, adică din tot ce înseamnă atracție turistică. A lua în ușoară ironie pe unii care știu să facă lucruri foarte bine, este apanajul celor care sunt cu siguranță peste ei, în niciun caz pentru unii care, vai steaua lor se târăsc în mocirlă și nu sunt în stare de lucruri prea importante. Voi fi foarte încântat dacă mi se va răspund afirmativ la niște întrebări precum:
- oficialii europeni nu au vizitat în octombrie curent cascada de la Bigăr că era un drum asfaltat acolo și cei ce ajung găsesc acolo ceva amenajat în afara chioșcului care cere taxă și nu oferă nimic?
- cum se face că dacă vreau să vizitez casa părintească a lui Ion Creangă din Humulești sau casa lui Lucian Blaga din Lancrăm nu reușesc?
- oare de ce drumul până la casa lui Stan Ioan Pătraș din Săpânța este numai gropi și localnicii au invadat punctul turistic până în buza lui cu viloaie, iar peste drum sunt chișcuri numai cu porcărele de vânzare?
- are cineva să-mi zică detaliile pe care mi le oferă Centrul de promovare turistică de la comuna Geaca sau de la comuna Șilindia formată doar din câteva case?
- există o explicație a mizeriei de pe plajele litoralului românesc populate de coji de pepene, coceni de porumb fiert, muște și zgomote asurzitoare ale unor muzici deloc ambientale?
- crede cineva că așa cum arată ceea ce este construit la Cota 2000 dar și la Cota 1400 arată așa de bine încât vine lumea buluc să vada pereții scorojiți, întuneric și improvizații?
- prețurile de Austria de la pensiuni unde aerul stațiunii pute a fum și a miros de balegă și aici am numit Cheia au darul de a-l face pe turis să revină?
- terenurile de fotbal în pantă, pârtiile nefinalizate, dar și clădirile gigantice din Poiană sunt altceva decât puncte ciudate și nu de interes?
Mă rezum doar la acestea, fără să amintesc nimic despre alimentația publică din Sinaia unde jaf este un cuvânt de alint și concluzionez că cei ce fac emisiuni de turism pentru ai descrie pe alții nepotrivit, sunt și ironici și stupizi. reclama aceea cu ăia care vor să ajungă pe litoralul bulgăresc și se leagă de inversiunea de la DA și NU cu datul din cap la slavii de la sud de Dunăre este o altă mostră de prostie crasă în a arăta cât de buni sunt unii și cât de răi sunt alții când de fapt lucrurile stau pe dos, la niciun km de autostradă inaugurat în spațiul mioritic în anul 2016. O, și ce mai face, bre, autostrada plutitoare Sibiu-Orăștie? Înoată?
(01 noiembrie 2016)
No comments:
Post a Comment