Friday, November 4, 2016

CSIE'50 - biblioteca

Studenții și profesorii de la Facultatea de Calcul Economic și Cibernetică Economică aveau acces la biblioteca centrului de Calcul de la etajul al VII-lea din clădirea acestuia. Era o sală imensă cu mese, scaune și vitrine și cu geamuri pe două laturi și foarte luminoasă. Au lucrat acolo două bibliotecare profesioniste Mihnea Bella și Marilena Bonta, care au știut să facă tot ce trebuie pentru ca în vremuri grele, acoolo să vină cărți deosebit de valoroase, la schimb cu Journal of Economic Computation and Economic Cybernetics and Research, al cărei tătic a fost Manea Mănescu, revistă ISI de care se mândrește tot ASE-ul și nu numai.
Îmi aduc aminte cum la parterul clădirii a fost prin anii '60 și un pic, o expoziție cu cărți ale editurii Prentice Hall, pe care aceasta le-a donat și mulți ani am avut ce citi dintre cărțile de computer science tipărite acolo. Am fost unul dintre puținii privilegiați care au avut acces să intre în depozitul acelei biblioteci și să răsfoiască teze de doctorat de la universitățile americane sau de la cele din Franța de ciclul al III-lea, tot cu subiecte de calculatoare sau mai precis de compilatoare, căci făcusem o pasiune pentru acel domeniu. Biblioteci tot așa de bune erau la ICI, la Politehnică la Calculatoare și la facutatea de Matematică de la Universitate. După 1978 biblioteca de la etajul al VII-lea s-a diluat cu cărți modeste de planificare și a devenit ceva de mase cam proletariană pentru puhoiul de lume al întregului ASE. După 1989 nu s-a produs revirimentul că reînvierea învățământului de cibernetică a luat o altă turnură pentru a ține pasul cu tehnologiile, cu Internetul și cu tabletele. Oricum, acel trecut cu pionieratul lui cu tot este imaginea calității care nu cred că va fi atinsă ca nivel mulți ani de aici înainte. De la biblioteca de la etajul șapte am citit acele cărți fundamentale ale lui Knuth, Aho și Ullman, Randal dar și articole din revista Communication of the ACM sau din revista AMC și multe, foarte multe cărți din documentațiile IBM sau cărți clasice de programare în FORTRAN și COBOL. Ce minunată a fost cartea Programming Languages: History and Fundamentals de J.E. Sammet, care mi-a deschis ochii asupra elementelor care să mă facă să învăț sistematic să programez eficient în diferite limbaje de programare!
Tot aici am găsit cărți publicate în Editura Tehnică în seria de informatică, având autori foști profesori de-ai mei sau personalități pe care le-am întâlnit la conferințe sau au fost în comisiile mele de concurs la asistent sau la lector.
Ce vremuri frumoase au fost și cât de mult a contat să am de unde citi literatură fără citate din documente de partid sau de calitate slabă, așa cum erau cele făcute în viteza trenului de C-ța!




(04 noiembrie 2016)

No comments:

Post a Comment