Thursday, March 11, 2021

Cum ar trebui calculat salariul min im pe economie

 Există mirări că nemunca este stimulată. Așa o fi. Dar trebuie umblat la elementul cheie și anume la salariul minim pentru că:
- oamenii necalificați au salariul minim,
- oamenii cu slabă calificare sunt foarte mulți,
- patronii au apetență de a plăti doar la salariul minim,
- mulți se mulțiumesc că sunt agățați și acceptă salariul minim,
- există un consens al stagnării prin salariul minim.
Să judecăm corect tot ce trebuie știut despre salariul minim, ca acesta să stimuleze munca, dacă nu stimulează calificarea.
Să zicem că venitul minim garantat este de 250 de lei, ajutor pe care-l iau unii care nu muncesc la coi membri ai familiei, ci stau acasă, doar pentru că există ca ființe umane, dar se comportă ca obiecte din punct de vedere social. Nu mă apuc eu aici să judec dacă merită sau nu cineva acest ajutor social. Alții sunt puși s-o facă și alții sunt puși să-i facă pe cei care primesc ajutor social să presteze câteva ore în folosul societății. Pe mine mă interesează salariul minim acum. la o familie cu 5 persoane venitul minim garantat 527 lei
Cel care primește venitul minim garantat:
- stă acasă,
- se odihnește eventual,
- nu face deplasări,
- nu are nevoie de pachet zilnic,
- are bugetul de timp propriu.
Muncitorul care nu are o calificare ridicată și care merge să muncească pe salariul minim:
- are program de muncă cu structură dată,
- pierde timpul cu două deplasări zilnice,
- are nevoie de pachet zilnic cu mâncare,
- depune efort la locul de muncă,
- folosește haine și încălțări,
- socializează și este subordonat.
Toate acestea înseamnă costuri care trebuie să fie reflectate în salariul minim, astfel încât omul să fie stimulat să meargă la muncă. La ora actuală salariul minim este 1386 lei. dacă vreun politician chiar crede că pentru 1386 lei omul:
- pleacă la ora 5 să se întoarcă la ora 18,00,
- muncește din greu 8 ore cel puțin,
- cheltuie bani cu transportul,
- cheltuie banii cu mâncarea de prânz,
- are cheltuieli laterale proprii,
deja are o problemă știind că dacă rămâne acasă și muncește la negru, pe lângă venitul minim garantat mai ciugulește colo și colo ceva bănuți care sar cu multe de 2.000 lei dacă chiar se străduie ba la o zugrăveală, ba la un săpat de șanțuri, ba la ceva în construcții la un vecin, ba la ceva lucru la câmp sau orice altă muncă cu peste 80 lei pe zi, desigur, rugat fiind la penuria de forță de muncă din economie.
Pentru a fi siguri că o persoană va opta să meargă să mun cească pe salariu minim, trebuie ca salariul minim net să fie suficient de mare încât:
- să acopere cheltuielile făcute,
- să-l determine pe om să nu mai stea acasă,
- să depășească cu mult venitul garantat plus ce ar mai ciuguli la negru un om,
- să-l facă pe angajator să solicite salariatului să muncească eficient.
După nilște calcule ochiometrice, ar rezulta că salariu minim net ar trebui să fie undeva la peste 2.500 lei și atunci orice om s-ar gândi că decât să stea acasă și să câștige cel mult 1.500 lei la mica ciupeală, mai bine merge la muncă și are o muiltitudine de avantaje, căci la salariul mai vin și ceva bonusuri, care nu sunt de neglijat. Cine gândește în alți termeni, va avea surpriza că oamenii vor aștepta să le vină ajutorul social, vor sta în nemuncă și le va trece viața, iar statul va risipi o resursă care nu se conservă niciodată și aici mă refer la forța de muncă.





(12 martie 2021)

No comments:

Post a Comment