Saturday, September 2, 2017

PhD - Teze secrete și secretele tezelor

Nu cu mult timp în urmă am aflat că există teze de doctorat secrete. Știam că:
- tezele de doctorat se depun la bibliotecă cu 20 de zile înainte de susținere;
- tezele de doctorat se depun la biblioteca de stat după susținere;
- tezele de doctorat se susțin în ședințe publice;
- oricine din sală după prezentarea tezei și a referatelor are drept de a pune întrebări;
- există o lege a doctoratelor unde n-ar trebui să apară excepții;
- știința nu are secrete și cu atât mai puțin tezele de doctorat nu au caracter secret.
Se motivează că tezele de doctorat conțin soluții la unele probleme cu caracter secret. Desigur, orice problemă cu caracter secret are o prezentare cu principii generale și acele principii definesc o problemă generală la rândul lor, care evident își pierde caracterul secret. Mai secret decât bombele nucleare sau ca armele biologice nu prea cred să existe. Și totuși despre fisiunea și fuziunea nuvleară s-a vorbit în manualele de liceu, fără să fie abordate secretele militare. Acele detașii nici nu au ce căuta nici într-un stratat științific și nici într-un manual. Una este principiul și alta sunt rotițele dințate ale unui mecanism care verifică principiul. Principiul se introduce în teza de doctorat, iar mecanismul concret nu este subiect de doctorat. Nimeni nu primește titlu pentru așa ceva.
Tezele secrete ascund niște mistere legate de:
- conținut care este neștiințific;
- calitatea care este îndoielnică;
- soluțiile originale, care lipsesc;
- efortul de realizare care este ca și inexistent.
Cine face o teză de doctorat adevărată și are soluții originale care contribuie la dezvoltarea științei:
- propune o problemă nouă;
- face o descriere a problemei;
- dezvoltă o formalizare;
- propune o soliție originală;
- compară soluția cu ceea ce există;
- verifică acea soluție;
- merge către un prototip;
- descrie care sunt cerințele de implementare.
Tezele secrete sunt o născocire ca să se acopere o stare de fapt care nu conduce către asigurarea transparenței proceselor de evaluare a rezultatelor și adâncesc nenumăratele nedumeriri, deși unele dintre ele conțin chestiuni interesante, dar fie sunt prea tehnice, fie sunt prea practice, dar oricum nu reprezintă rezultat al unei cercetări științifice, ci cu totul altceva, precum soluții concrete la probleme concrete, ceea ce nu este nici pe departe cercetare științifică, ci inovații pentru producție.
Secretele tezelor reprezintă o altă chestiune, căci fiecare dintre autorii de teze de doctorat au secretele lor, unele care le fac cinste, altle care-i fac să se rușineze, dacă au bun simț. Multe dintre secretele din tezele de doctorat vizează sursele de inspirație și trecerea acestor surse în bibliografie. Alte teze conțin prezentări deformate ale unor rezultate, în vederea îndrumusețării lor pentru a fi ceva mai spectaculoase, mai interesante și mai ales, acceptate de comisie. Și plagiatele ascund nenumărate secrete, căci ele însele sunt secrete, care sunt descoperite cu acele produse software anti-plagiarism. Eu am condus doctorate, dar faptul că am gestionat pas cu pas tezele, am crediința că acestea nu au secrete, mai ales că autorii lor au trebuit să răspundă în nenumăratele noastre dialoguri la zeci și zeci de întrebări, iar mersul pe nisipuri mișcătoare le era tot timpul nefavorabil. Când însă doctoratul este un scop în sine că dă bine la imaginea publică și permite urcarea treptelor ierarhice indiferent de capacitățile de abordare a unui astfel de demers, apar și teze secrete și secrete în teze, ambele situații fiind jenant de periculoase, căci există un moment al adevărului, moment care atrage sancțiuni dure, cu efecte dintre cele mai devastatoare pentru autorii unor astfel de teze la sesecretizare.
Teze secrete și secretele tezelor sunt două chestii deosebite dar foc de nasoale, căci știința nu este secretă. Știința înseamnă principii, teorii, tehnici, metode, modele, toate cu un caracter general valabil. Nu trebuie confundată știința cu o soluție la  problemă concretă. Nu se dă doctorat pentru produse software și nici pentru algoritmi, pentru realizarea aparatului de desfăcut conserve sau pentru inventarea nasturelui, cuiului și a acului.


(03 septembrie 2017)

No comments:

Post a Comment