În mintea mea, o afacere trebuie condusă. Managerul este omul care are inițiativa, începe afacerea și o duce tot timpul în spinare. Cel ce conduce o afacere nu are nicio clipă de odihnă. Am observat că la noi, un patron este patron numai când vrea el, nu în fiecare clipă și lasă să-i deruleze alții afaceriea, fără a ști în orice clipă ce se întâmplă, cum merg lucrurile, care este calitatea activităților și serviciilor prestate.
Am văzut cum managerii iau în brațe muncitori leneși care nu-și fac treaba și care aduc noncalitate acolo unde lucrează. Celebrul Dorel este un salariat:
- neinstruit;
- nesupravegheat;
- lăsat să facă ce vrea;
- plătit prost;
- care nu știe ce-i riscul.
Dacă mergem în magazine vedem cum salariații butonează indolenți la mobil sau pur și simplu, vorbind la mobil te servesc în scârbă. Prin hoteluri vedem camere cu mici defecțiuni la cabinele de duș, cu prosoape sau lenjerie reutilizate. Și în service auto muncitorii lucrează în dorul lelii așteptând să șerpelească câte ceva de la șașina dată spre reparat sau dau rasol.
Managementul continuu presupune ca patronul să fie tot timpul în priză, să urmărească tot timpul ca clientul lui să plece mulțumit, ca salariatul său să muncească bine și să nu creadă nicio secundă ci șeful lui nu-l vede dacă trișează.
Managementul continuu presupune ca tot timpul patronul să aibă idei, soluții și să urmărească totul ce este legat de dinamica afacerii lui legale. Orice abordare, cu patroni preocupați să joace table, să-și plimbe câinii sau care nu sunt interesați de calitatea serviciilor și produselor, nu fac altceva decât să-și pună afacerea pe butuci. Observăm restaurante în zone cu vad care dau faliment pentru că raportul calitate-preț este deplorabil. omul vine o singură dată acolo și dacă se duce vorba că totul este de cacao, eticheta este deja pusă ireversibil.
În românia este criză de subproducție și oricine începe o afacere, se ține de ea și-și mulțumește clienții nu are voie să moară de foame. dacă vrea însă din nimic să scoată profit de 1.000 de ori într-un an decât a investit, să-și ia adio de la afacere. Litoralul nostru este exemplul grăitor.
(11 septembrie 2017)
No comments:
Post a Comment