În comunism, cozile se numeau rânduri populare, iar matematicienii le-au denumit fire de așteptare și au făcut o teorie foarte frumoasă, inclusiv ducând problema spre optimizare, în ideia optimizării numărului de stații de servire pentru a minimiza timpii de așteptare în fir.
Dacă cineva își imaginează că numărul de ghișee - stații de srvire la oficiul de pașapoarte din București a fost dimensionat cumva după acea teorie a optimizării, are deja mari probleme cu capul, pentru câ între democrația dâmbovițeană și știință există un paralelism grotesc și vulgar ca imensitate.
Comuniștii au zis că alocă resurse ca să aibă tot poporul tot ce trebuie, ceea ce nu s-a întâmplat. Cozile apar când oferta este cu mult mai mică decât cererea și prețurile produselor sunt accesibile, produsele sunt de strictă necesitate și oamenii dispun de bani. De aceea erau cozi interminabile la:
- carne;
- brânză;
- ulei;
- zahăr;
- benzină;
- prezervative;
- pâine;
- portocale;
- ouă;
- unt;
- banane;
- butelii de aragaz;
- mezeluri;
- ciocolată.
Lumea nu știa ce se va vinde, dar numai când apărea o mașină care făcea aprovizionarea unui magazin se formau cozi interminabile și lumea cumpăra orice, căci lipsurile erau foarte mari.
Birocrația genera și ea cozi interminabile dacă era vorba de înscrieri la admiteri pentru :
- facultate;
- liceu;
- casa a I-a;
- profesională;
- calificare.
Deși uneori intervalele în care se făceau înscrieri sau alocări de resurse erau largi, așa cum se obișnuiește, omul lasă totul pe ultima sută de metri, drept care în ultima zi se produceau cozi nejustificat de mari, dar acest aspect nu trebuie tratat ca o racilă a comunismului.
Și acum lumea stă la cozi, cauzele fiind un pic altele, dar tot datorită unor carențe de management. exact cum era și la comuniști, căci un management bun i-ar fi scutit și pe ei, dar mai ales pe oamenii muncii, făuritori ai societății socialiste multilateral dezvoltate de umilințe și de pierderea de timp, pierdere pe care nu le-o mai dădea nimeni înapoi, traumatizându-i. Toate le știu pe concret.
(11 septembrie 2017)
No comments:
Post a Comment