Sunday, September 3, 2017

Frățiile oculte

Un ins ocupă pentru un timp foarte bine delimitat o funcție. Decanul ocupă funcția 4 ani, recotrul ocupă funcția 4 ani, prezidentul ocupă funcția 5 ani, deputatul ocupă funcția 4 ani, senatorul ocupă funcția 4 ani, iar premierul sau prefectul sau ministrul sau secretarul de stat ocupă funcția cât dă Dumnezeu.
Fiecare nou venit pe un fotoliu:
- are obiectivul său;
- își face echipa sa;
- trece la treabă;
- stabilește raporturi;
- face evaluări;
- crează subordonări;
- definește criterii;
- selectează șefi;
- dezvoltă frății.
Am cunoscut cazuri în care noul șef a format echipa din oameni:
- slabi;
- mediocri;
- obedienți;
- necalificați;
- depersonalizați;
- incerți;
- moi;
- șterși;
- neexperimentați;
- mocirloși;
- stângaci;
- orgolioși;
- dependenți;
- influențabili.
Roiau în jurul său armate de inși care nu făceau nimic și se încurcau unii pe alții, dar care nu acceptau ca altcineva să spună cum se rezolvă corect o problemă simplă, dar pentru care ei nu au soluție. Numai după ce primeau pumni în cap și părăseau scena își dădeau seama că locul lor nu era acolo, dar ei transformau orice eșec în experiență acumulată, echivalentă cu un succes. Acel șef care nu ține seama de criterii și de principii și pune deasupra tuturor evenimentelor prorpiile sale obiective, idei și soluții, nu va accepta niciodată părerile altora și le vor fi convenabili în echipă cei care preiau tot ce spune el ca șef și execută orbește, ca într-o complicitate tot ce li se cere. Unii realizează capcana în care au căzut și mizează pe durata finită a mandatului de 5 sau 5 sau în caz de realegere 8, respectiv, 10 ani pentru menținerea șefului. Ei știu că după expirarea mandatului este foarte dificil pentru șef de a urca mai sus, iar retragerea șefului echivalează cu eliberarea lor de toate legăturile imaginare sau nu care au existat între ei și șef, dar și între ei ca membri ai echipei create de șef. Există pe toată durata mandatului de șef, o frăție a șefului cu restul echipei și fac împreună și bune, dar se contorizează cele nesărate, adică faptele rele, care sunt pe lângă lege. La încheierea mabdatului de șef, foștii subalterni simt o eliberare suspectă, iar ei vor împrăștia tot ce trebuie legat de cât de rău a fost șeful, cât i-a oprimat și mai ales cât de multe rele a făcut acesta, ei împotrivindu-se din toți rărunchii cu ultimii stropi ai puterilor lor și așa epuizate de cât i-a supt șeful prin muncă neostoită.
Frăția ocultă este creată pentru ca șeful să-și pună în aplicare strategia sa nespusă nimănui, bazată pe răzbunări mărunte, pe câștiguri neesențiale, pe satisfacerea orgoliului lui de om complexat în raport cu cei care i-au trecut prin față fără a-l saluta sau i-au vorbit de sus sau l-au ironizat, toți trebuind să simtă lama sabiei sale necruțătoare și neiertătoare. Echipa simt totul și pentru a-i intra în grații execută orbește, pentru că mărirea fiecăruia dintre membri echipei depinde de gradul de satisfacție al șefului în raport cu îndeplinirea a ceea ce în mod secret și-a pus în gând, dar a reușit să învesminteze în straiele cele mai morale cu putință. 
Destrămarea unei frății oculte parcurge mai mulți pași dintre care enumăr:
- plecarea șefului prin terminare de mandat;
- devorarea membrilor echipei între ei;
- conservarea spiritului dominator;
- reierarhizarea pe o nouă structură;
- redimensionarea și alinierea;
- atașarea crâmpeielor la o nouă frăție.
Indiferent de nivelul la acre sunt create frățiile oculte, au o durată de viață limitată și procesul de destrămare nu este natural, ci destul de violent pentru că forța uriașă cu care echipa a fost construită, în oglindă are tot o forță uriașă de distrugere, pentru că nimeni nu crede în durata limitată a unui mandat de șef, ci se axează fiecare membru al echipei pe veșnicia funției, uitând că ocupantul ei este vremelnic, interschimbabil și mai ales destituibil într-o clipă.
(03 septembrie 2017) 

No comments:

Post a Comment