Scriitorul George STANCA îmi era cunoscut din scrisorile zilnice adresate unora dintre persoanele mai cunoscute sau mai puțin cunoscute de la noi, cărora el le zicea pe nume, adică direct niște chestii pe care dacă mi le-ar fi zismie, probabil că m-aș fi supărat. În toate cazurile el avea dreptate, numai că adevărul este și supărător uneori. Imaginea mea legată de George STANCA era deci de scriitor de mare forță, din neamul rafinat al lui Fănuș NEAGU. Tocmai de aceea îi citeam cronicile dense, pe care el le-a numit doar scrisori, deși sunt fiecare luată în parte un produs artistic foarte valoros. Pe toate le încheie apoteotic, cu niște panseuri excelente, care ele însele merită să fie extrase de acolo și să fie reunite într-un volum de sine-stătător. Acum câțiva ani prietenul și colegul meu Ion SMEUREANU m-a invitat la o aniversare rotundă de la terminarea facultății și zicea că una dintre colegele lui este căsătorită cu scriitorul și George STANCA este și el la Călimănești. Un vârtej de evenimente a făcut să nu fiu prezent la eveniment decât parțial, deci în concluzie nu l-am întâlnit pe scriitor, atunci nu mi-a părut rău, dar acum regret foarte tare. George STANCA este cu totul altceva decât îl știam eu din Click cu scrisori. În anul 2012 pe când ziarul Adevărul era în putere, publica tot felul de cărți dar scotea și albume de muzică, inclusiv serialul de 10 opere, a publicat lucrarea lui George STANCA, ȘANTAJUL ȘI ETAJUL, Pamfil Șeicaru, între legendă și adevăr. Cartea ne arată o altă fațetă a scriitorului George STANCA, adică un cercetător aplecat spre studiu, analitic și dornic să prezinte un Pamfil Șeicaru în toată complexitatea lui. Cartea este în format nu prea mare, de ținut în mână ușor să fie citită în metrou și are 320 de pagini, este publicată în anul 2012 de ziarul Adevărul, bănuiesc de Editura Adevăru și are 319 pagini.De la pagina 271 până la pagina319 se află fotografii, unele inedite legate de viața și activitatea acestei uriașe personalități a culturii noastre, care a fost Pamfil Șeicaru. A reprezentat pentru mine o surpriză teribilă faptul că autorul cărții, scriitorul George STANCA a inclus 37 de pagini de bibliografie, ceea ce arată că a procedat la o documentare solidă și concluziile lui au la bază un bogat material care îi permită să susțină toate afirmațiile pe care le face.
Așa cum se vede, cuprinsul cărții include textele a patru referate care vin să arate că totul este ceea ce se numește publicarea tezei de doctorat, recomandare făcută la susținere de către membrii comisiei. Cele patru referate întocmite de Gheorghe BUZATU, Ion CALAFETEANU, Gheorghe SBÂRNA și Valeriu RÂPEANU, susțin cu argumente de netăgăduit valoarea de excepție a tezei de doctorat Pamfil Șeicaru - analistul politic, elaborată de doctorandul George STANCA.
Stilul cărții este diferit de ceea ce m-a obișnuit George STANCA în scrisorile sale, dar citită cu atenție se recunoaște fraza, încărcătura și densitatea acesteia și modul clar de a spune lucrurilor pe nume. Personajul despre a cărui activitate scrie în carte este cel ce a traversat o perioadă istorică extrem de importantă din istoria umanității. El avea 24 de ani când s-a făcut Marea Unire, era un bărbat matur când s-a încheiat războiul în 1945, având 51 de ani și a avut șansa să fie contemporan și cu alte evenimente cum ar fi zborul și aselenizarea cosmonauților americani. Doctorandul George STANCA, ia pas cu pas activitatea de publicist și de analist politic a lui Pamfil Șeicaru și o analizează, fără sa facă judecăți în afara contextului acelor vremuri, așa cum fac foarte mulți analiști în ziua de azi, analiști care pun eroi de acum 100 de ani să actioneze ca acum și le analizează deciziile fără a ține seama de cum erau vremurile acelea. Îmi place bordarea lui George STANCA, pentru că așa este corect.
dacă as fia avut un format pdf al cărții mi-ar fi plăcut să fac o analiză cantitativă pe text asa cum am facut la cartea Madame Bovary de Gustave Flaubert și am rămas coplești de cât de mare stilist a fost autorul acesteia. Pentru câteva pagini am făcut ceva analize și George STANCA se dovedește un stilist adevărat.
Nu am povestit cartea pentru că ea trebuie citită și cine o face va fi surprins să vadă o frescă a unui îndelungat interval și să constate că George STANCA este cu totul altceva decât cel cu scrisorile din Click sau din aparițiile Tv de la emisiuni din noaptea târziu, El știe multe și de toate, dar acum m-a dat pe spate cum se zice mai nou, dezvăluind o cu totul altă fațetă, aceea de cercetător științific remarcabil, doctor în științe și autor al unei de cărți de istorie a literaturii, care trece dincolo de granițele domeniului său de cercetare.
(05 noiembrie 2016)
No comments:
Post a Comment