Tuesday, November 1, 2016

Bogdan CHIRIEAC, jurnalistul bonom

Există puțini jurnaliști care se bucură de un nivel așa ridicat de notorietate așa cum este Bogdan CHIREAC. Am avut ocazia să-l văd la o masă la Restaurantul Sare și Piper din zona Timpuri Noi, acum vreo trei ani. Era înconjurat de nenumărate figuri care mi se păreau cunoscute și veneau de fiecare dată alte și alte persoane care să-l salute.
El este celbru prin zicerea aceea cu toată dragostea, care vine să sublinieze că tot ceea ce urmează nu este ceva făcut din răutate, ci pur și simplu, că așa au stat lucrurile sau că legăturile dintre mai multe evenimente duc la o anumită concluzie, ușor șocantă.
Întotdeauna când i-am citit numele mă gândeam că familia sa a purtat numele de CHIRIAC, dar dintr- eroare de transcriere destul de frecventă în câmpia Bărăganului  unde Adrian a devenit Adriean să se fi întâmplat tot așa. Oricum, CHIRIEAC sau CHIRIAC tot nume politic este și nu m-aș mira să mă trezesc că jurnalistul va candida prin 2020 la un fotoliu de oarece demnitar, că așa cum este chemat de toate televiziunile pentru capacitatea sa de a se face plăcut de totți cei care sunt ușori mercenari sau în slujba unor patroni mercenari la rândul lor, tot așa să fie și cel solicitat de te miri ce forțe să fie reprezentate de el după ce a fost convins. Nu mă refer la contractele cu STS învocate într-un acces de furie de un vaporean care acostaseu. N-am să spun cu cine a fost coleg de cătănie pentru că am prins din zbor niște frânturi de fraze și nu vreau să fac greșeli impardonabile.
Am apreciat la jurnalistul Bogdan CHIRIEAC că:
  • stăpânește foarte bine proprietatea cuvintelor;
  • vehiculează cu arta de maestru ironiile profunde;
  • face construcții clare pentru ași prezenta teoriile;
  • știe să păstreze confidențialitatea mereu;
  • are capacitatea de a nu răspunde provocărilor;
  • tace la momentul care trebuie, lăsând pe alții să facă dezvoltările;
  • este extraordinar de bine informat de la surse sigure;
  • poară respect tuturor celor ce merită și nu numai;
  • dezvoltă raționamente bazându-se pe fapte concrete și evidente.
La oricare dintre emisiuni este prezent, demersurile sale fac diferența. Am apreciat că de când l-am remarcat merge cu barca sa și nu sare dintr-o barcă-n alta pentru oscioare gustoase sau pentru un nivel de confort crescut. Ceea c m-a pus pe gânduri a fost acel gând al său ca 1 Decembrie 2018 să ne găsească tot așa cum suntem acum, adică o țară în care Transilvania, Moldova, Dobrogea și Muntenia formează așa cum zice Constituția:
România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.
Nu am înțeles ce a vrut să spună, nu știu pe ce s-a bazat când a spus ce a spus, dar m-a pus pe gânduri acest om cu ochelari cu lentile cu multe dioptrii și cu vorbă domoală, care exprimă echilibru, calm și înțelepciune.



(01 noiembrie 2016)

No comments:

Post a Comment