Thursday, November 16, 2023

Salariile din mediul privat

Mediul privat este un mediu puțin controlat și concurența nu ține seama de informație și nici de echilibru, ci este vorba de o concurență acerbă, sălbatică și ne loială, cu efecte destructive asupra indivizilor, a mediului de afaceri și mai ales asupra capitalului.
Salariile în mediul privat sunt salarii mici și foarte mici pentru că:
- patronii vor să obțină profituri mari,
- complexitatea muncii este scăzută,
- cererea și oferta sunt esențiale,
- șpăgile nu se deduc din profit, ci din cheltuieli,
- nivelul de calificare este redus,
- productivitatea muncii este scăzută,
- managementul are carențe multe,
- cheltuielile cu luxul nu au bază reală.
Să nu se creadă că în sistemul bugetar lucrătorii:
- ar munci pe brânci,
- calitatea muncii ar fi excelentă,
- complexitatea este de top,
- managementul este perfect.
Creșterea salariilor din zona bugetară se datorează caracterului de cartel care dictează totul în piață, prin forța sindicatelor care blochează transportul pe calea ferată, pe metrou sau pe transportul cu autobuzele  ca mijloace de transport în comun. Grevele din sectoarele cheie impun creșterile de salarii, iar aleșii care-și fixează singuri salariile dau tonul, din moment ce sistemul bugetar este bântuit de legi făcute anapoda. În ceea ce privește salariile din sistemul bugetar, acestea sunt motorul creșterilor de salarii din mediul privat, din moment ce salariul minim pe economie este dictat de bugetari. Să nu uităm că mulți dintre salariații din mediul privat așteaptă măririle de salariu minim de la bugetari, ca patronii să le mărească și lor salariul, obligați de lege fiind.
Încă lucrurile nu sunt așezate în mediul privat din moment ce nenumărate structuri din mediul privat au relații comerciale în proporție de peste 80% cu statul și contractele nu se obțin oricum, ci așa cum arată reținerile de la DNA din ultimii 15 ani, oferind cel puțin 10% din valoarea contractului celui de la stat care semnează atribuirea respectivului contract. Scăzând cei 10%, este clar că valoarea rămasă din contract coroborată cu lăcomia patronului duce la ideea firească, transformată în realitate crudă, conform căreia este imposibil de a se face măriri de salariu. Se mai oferă bonusuri, pentru a ocoli acele impozite împovărătoare dacă s-ar crește salariile.



(16 noiembrie 2023) 

No comments:

Post a Comment