Sunday, November 12, 2023

Măsurarea zestrei genetice a culturiștilor

În culturism zestrea genetică apare frecvent când se vorbește despre diferențele dintre concurenții aflați pe scenă în timpul unei competiții. Zestrea genetică se manifestă la fiecare sportiv în mod diferit prin:
- înălțime, 
- masă musculară,
- conformația sistemului osos,
- definire,
- repartizare componente,
- dimensiuni.
Este important să se măsoare cumva zestrea genetică și de aceea trebuie găsită o modalitate care să fie acceptată de marea masă a sportivilor și specialiștilor din domeniu. Pentru a se ajunge la unitățile de măsură metru, centimetru, litru, kilogram, i-au trebuit omenirii câteva mii de ani și de aceea dacă începem acum să măsurăm zestrea genetică, estimez că în 30 - 50 de ani se va ajunge la acel sistem de unități de măsură care să convină la toată lumea.
Pentru măsurarea zestrei genetice va fi luat un lot de persoane de alcealși sex, dispus să procedeze la efectuarea unor programe de antrenamente și la respectarea unor reguli privind odihna și alimentația. Pentru început, se vor considera câțiva parametri care să fie luați în considerare dintre care enumer aici vârsta, înălțimea, greutatea, circumferința brațului, circumferința pieptului, circumferința taliei, circumferința coapsei, circumferința gambei, circumferința gâtului. Se vor face măsurători pentru acești parametri la începutul perioadei. Se va considera un program de antrenamente unic pe care îl vor derula toți subiecții aflați în procesul de măsurare. La un anumit interval, să zicem o lună, folosind o singură procedură se va trece la măsurarea parametrilor și la consemnarea rezultatelor într-un tabel. Procedeul se va repeta pentru o perioadă totală, să zicem de 6 luni. Rezultatele măsurătorilor vor arăta evoluțiile subiecților care au efectuat programul de antrenamente, care au respectat o anumită disciplină și o anumită dietă. Analiza statistică ne va permite să stabilim:
- niveluri minime și niveluri maxime,
- niveluri medii ale parametrilor,
- dispersii,
- corelații între parametri,
- reprezentativitatea rezultatelor.
Dacă rezultatele măsurătorilor sunt reprezentative și există diferențe între nivelurile măsurate la începutul perioadei de analiză, respectiv, nivelurile de la sfârșitul perioadei, înseamnă că zestrea genetică își spune cuvântul, adică zestrea genetică este un factor de care trebuie să se țină seama. la ora actuală există foarte multe metode de a compensa carențele din zestrea genetică și chiar se obțin rezultate spectaculoase, numeroși culturiști depășindu-și condiția dată de natură, devenind în acest fel exact ceea ce-și doresc să fie, pentru a apare pe scenele de concurs nu cum a vrut natura, ci cum ei singuri și-au dorit să fie.



(12 noiembrie 2023)

No comments:

Post a Comment