Creșterea complexității este o caracteristică umană. Numai omul are capacitatea de a face lucruri cu complexitate mai ridicată de la o perioadă la alta, căci numai omul are capacitatea de a se autoperfecționa și de a evolua în timp, căci numai el:
- acumulează cunoștințe,
- prelucrează cunoștințe,
- crează noi concepte,
- deosebește binele de rău,
- evoluează în timp.
- acumulează cunoștințe,
- prelucrează cunoștințe,
- crează noi concepte,
- deosebește binele de rău,
- evoluează în timp.
Omul crează mecanisme, roboți, algoritmi, modele, de o anumită complexitate. Niciuna dintre construcțiile făcute de om nu realizează ceva mai complex decât sunt ele înseși. Nu vor fi roboți care construiesc alți roboți care să fie mai complecși decât roboții care i-au construit. dacă un algoritm construiește modele, acele modele nu vor fi niciodată mai complexe decât motorul care a fost implementat în algoritm. Nu avem a ne teme că mintea omenească va fi vreodată în stare să realizeze o construcție artificială, indiferent care va fi aceasta, care să realizeze la rândul ei alte construcții mai complexe decât ele. Dacă am construit un robot care execută Ț operații de anumite complexități, din care o operație are complexitatea cea mai mare C, niciodată acel robot nu va construi roboți care să execute operații cu complexitate mai mare decât C.
Este adevărat că roboții construiți de om au capacitatea de a realiza operații mai rapide decât omul, de a asigura repetitivitatea și simultaneitatea operațiunilor, dar și o calitate constantă și de un nivel foarte ridicat a produselor, dar ei nu au capacitatea de a crea nimic nou, căci nu au nici inițiativă, nici personalitate, nici creativitate și nici conștiință.
(21 noiembrie 2023)
(21 noiembrie 2023)
No comments:
Post a Comment