Thursday, November 30, 2023

Fii bărbatul care vrei să fii! (V)

Înainte de orice, documentează-te și apoi certifică-te!

Nimeni nu ne împinge de la spate să ne schimbăm penntru a fi bărbații care vrem să fim, dacă versiunea actuală nu ne mai definește, nu ne mai place sau nu ne mai convine. Noi singuri am decis să operăm schimbări pentru a deveni ceea ce vrem să fim. 
Dacă vreau să-mi schimb meseria și știu spre ce să mă îndrept, pentru că în timp am văzut câte ceva și am fost atent la ceea ce înseamnă meseria spre care doresc să mă îndrept, trebuie:
- să văd dacă noua meserie mi se potrivește,
- să mă documentez ce înseamnă pe termen lung,
- să-mi dau seama dacă schimbările aduse sunt bune pentru mine,
- să văd cum trebuie făcută certificarea,
- să analizez șansele de a intra pe piața muncii,
- să văd cum acceptă cei din jur schimbarea mea.
Nu înseamnă că aceste elemente trebuie să se constituie într-o frână a progresului pe care vreau să-l înregistrez, ci doar trebuie să-mi permită conturarea tuturor ideilor legate de marea schimbare la care mă supun.
Să zicem că am avut o muncă de birou, cu o rutină zilnică, cu proceduri pe care le stăpânesc foarte bine, că șefii mă apreciază și că sunt considerat un om debază la locul de muncă, iar posibilitățile mele de promovare sunt bune. Numai că ceea ce fac îmi dau seama că nu mă mai definește și vreau să devin antrenor personal de fitness, căci am mers pe la sală și am văzut ceea ce face un antrenor de fitness și mi s-a întărit convingerea că această meserie mi se potrivește.
Studiul pe care l-am făcut comparând meseria mea actuală cu meseria de antrenor de fitness arată că există diferențe substanțiale. Eu la birou, lucrez cu hârtiile mele și cu calculatorul meu. La sală, voi lucra cu oameni de toate felurile, cărora trebuie să le vorbesc, cărora trebuie să le fac demonstrații. Și la birou și la sală ca antrenor, trebuie să am răbdare, ceea ce am și nu este deloc pentru mine să fac un efort. Și la birou ca și la sală, trebuie să vorbesc frumos, să fiu calm, ceea ce de asemenea, nu este deloc un efort pentru mine. Mie îmi place să fac mișcare, să alerg, să merg la sală, deci activitatea de la sală nu înseamnă un salt atât de spectaculos încât să-mi fac mari probleme. 
Documentarea mea în legătură schimbarea ce trebuie s-o fac pentru a fi ceea ce vreau să fiu ca bărbat, arată că sunt compatibil cu meseria de antrenor personal de fitness. Dacă tu vrei altceva, trebuie să fii realist spre ce meserie te îndrepți, căci toate necesită:
- timp,
- efort,
- bani,
- calități.
După ce m-am hotărât asupra drumului pe care vreau să merg, trebuie să fac simultan mai multe lucruri dintre care enumer aici câteva:
- să mă certific,
- să-mi schimb obiceiurile,
- să modific atitudinea,
- să-mi fac programul,
- să iau alte haine,
- să umblu la înfățișare.
Într-un cuvânt, dacă vreau să fiu bărbatul care vreau să fiu, nu trebuie să lucrez cu jumătăți de măsură, ci trebuie să fac lucrurile așa cum trebuie, căci detaliile contează enorm. Dacă la birou mergeam cu barba neîngrijită, ca antrenor de fitness baraba mea trebuie să fie ca și cum acum cinci minute am fost la frizer și acesta mi-a ajustat-o cu briciul. Dacă la birou mergeam cu hainele pe care le pusesem pe un cuier, la sala de fitness ca antrenor personal pantalonii mei trebuie să nu fie șifonați, bluza de pe mine nu trebuie să fie boțită, iar pantofii nu trebuie să fie nici cu noroi pe ei, nici scâlciați, adică trebuie să arăt ca scos din cutie, adică să fiu asortat, dichisit și să inspir prin prezența mea că sunt un tip deosebit de atent cu mine.
Certificarea nu este un lucru deloc simplu. Există mulți care oferă certificări pentru diferite meserii, dar eu trebuie să-l aleg pe cel mai serios, a cărui certificare este cea mai valoroasă. În Româânia sunt cam 86 de universități acreditate și care sunt ierarhizate de la 1 la 86. Dacă eu aleg să urmez cursurile universității de pe poziția 59, atunci când în CV voi scrie unde sunt licențiat, oamen ii știu de poziția 59 și voi fi tratat ca atare, din moment ce universitatea de pe poziția 1 este cea mai bună și peste tot se vorbește de top 10 universități, ceea ce înseamnă că și la certificări funcționează ierarhizarea și trebuie să merg la cei acre sunt foarte apreciați, chiar dacă cursurile pentru certificatul de acolo au costuri ceva mai amri, există un anume nivel de exigență și mai ales, există și o rată de respingere destul de mare.
Dacă m-am documentat și urmez cursurile de certificare, sunt pe drumul cel bun și trebuie să mă gândesc foarte serios la începerea muncii în noul domeniu.







(01 decembrie 2023)

No comments:

Post a Comment