Ar fi o naivitate să credem că TEOCTIST a devenit capul biserici ortodoxe fără voia PCR. Cu atâțea popi care au participat la colectivizare, am mari îndoieli că PCR a stat dintr-o dată deoparte și a lăsat să-i scape din mână exact peștele cel mai mare.
Tocmai de aceea cred că CEAUȘESCU personal, ocupându-se de demolarea bisericilor, a avut garanția unei lipse de împotrivire a celor din biserică de la toate nivelurile.
După Revoluția din 1989 TEOCTIST a încercat să dreagă busuiocul, să spună chiar că a scris o epistolă dicatorului, dar fără efect. Nu spun că lui TEOCTIST i-ar fi plăcut să vadă adevărate comori de arhitectură, dar și lăcașuri de cult prăbușindu-se sub șenilele buldozerelor, dar faptul că nu a luat măsuri energice de a le apăra, îmi arată că era un om moale, manevrabil și că în jurul său erau nenumărați lingăi, oportuniști și oameni ai sistemului securist, care și acum se tem de deconspirare la o adică. Sunt sigur că dacă TEOCTIST ar fi fost o persoană mai prezentă în viața publică, ar fi avut un cuvânt cu mult mai greu de zis. El a fost studiat. I s-au văzut slăbiciunile și PCR s-au folosit de acestea pentru a-și duce la bun sfârșit planul devastator de demolare a bisericilor. Nici ceea ce se întâmpla cu satul românesc nu l-a impresionat prea tare pe TEOCTIST deși țăranul român era autenticul păstrător al credinței strămoșești. Acum cu plecarea, mai corect spus cu desrădăcinarea țăranilor, deveniți muncitori pe meleaguri străine, se fac vinovați cu mult mai mulți și păcatele lor nu vor fi iertate în veacul veacurilor de nicio putere, oricât ar fi aceasta de departe de firea nevolnică a omului.
Dar, revenind la TEOCTIST, el a avut doape-n urechi și a fost legat la ochi de nu a auzit și nu a văzut ce se întâmpla în jurul lui, căci PCR reușise să acapareze totul și să nu lase să miște pe nimeni îm front. Cu un om slab, exact așa cum PCR și-a dorit să fie acolo sus în deal, fix, avea drum deschis să facă orice, inclusiv să demoleze biserici și să limiteze accesul tinerilor la credință prin cenacluri.
(29 iulie 2018)
No comments:
Post a Comment