Monday, July 30, 2018

365 împotriva României: Horia LOVINESCU și citadela sfărâmicioasă

Horia LOVINESCU a fost un dramaturg care a scris piese de teatru foarte utile noii orânduiri în care clasa muncitoare avea drept obiectiv să meargă în paradis.
Piesa Citadela sfărâmată, scrisă în 1955 și prezentată peste tot, era dată în manualele de literatură din liceu pentru că era un model de scriitură ce reflecta atmosfera din Ro imediat după ce s-a terminat războiul și au venit comuniștii la putere. 
A avut o distribuție de zile mari formată din:
Zoe Anghel Stanca — Marie Jeanne
Niki Atanasiu — Costică
György Kovács — Matei
Virgil Popovici — Dan Pleșa
Marcela Rusu — Irina
Natașa Alexandra — Adela
Ana Luca — Mama Emiliei
Septimiu Sever — George Gătescu
Petre Gheorghiu — Petru
Ion Finteșteanu — Grigore Dragomirescu
Maria Cupcea — Emilia
Genoveva Preda — Ecaterina Bogdan.
dinre care Niki Atanasiu, György Kovács, Ion Finteșteanu erau artiști ai poporului, iar Marcela Rusu și Natașa Alexandra era artiste emerite. În manuale erau feaf=gmente din piesă, din care rezulta descompunerea clasei exploatatoare. Îmi adun aminte că am văzut filmul, dar m-a dezamăgit, căci arăta o burghezie caricaturală, speriată, sărăcită și care mai încerca să afișeze ceea ce erau în trecut. Limbajul folosit de personajele din piesă este extrem de forțat. Actorii mari nu au reușit să salveze un film cu conținut mediocru și cu personaje de un schematism dus la extrem. Deși m-am străduit să-mi amintesc niște scene,din film nu am reușit să revăd în memorie nimic, în timp ce despre filmul D-ale carnavalului turnat în 1958, dar văzut de mine cam în același timp cu Citadela, revăd cu ochii minții pe Mița Baston și pe Crăcănel și revăd și scena când este scoasă sticluța cu vitriol. Și în acest film erau mari actori, dar personajele erau de cu totul altă factură. De, între Cargiale Ion Luca și Lovinescu Horia erau mari diferențe.
În opinia mea, cu Citadela sfărâmicioasă, Horia Lovinescu a tras în urmă dramaturgia românească de după răboi cu vreo 30 de ani. El a scris și alte piese de teatru în care a încercat să dreagă busuiocul, cu piesele Surorile Boga, Moartea unui artist, Jocul vieții și al morții, în deșertul de cenușă, dar marele rău fusese deja făcut cu Citadela, piesă băgată pe gât că satisfăcea criteriile realismului socialist în literatură.
Printre cei 365 împotriva României se află și dramaturgul  Horia LOVINESCU căci cu cu piesa lui Citadela sfărâmată a deschis drum liber unor ața-zise opere dramaturgice ale noii literaturi, ceea ce a făcut ca teatrul românesc să se prăbușească în gol pentru câteva decenii.





(30 iulie 2018)

No comments:

Post a Comment