Sunday, July 29, 2018

365 împotriva României: Eugen BARBU și marea productivitate

Dacă Eugen BARBU rămânea doar scriitor, ar fi ajuns un mare scriitor. Așa, Eugen BARBU s-a băgat în politică, ajungând în tot felul de dregătorii și chiar și membru supleant al CC al PCR, într-o perioadă absolut nefastă pentru cultura română.
El a scris romane bune, dar a și fost acuzat de plagiat. Ceea ce i se reproșează lui Eugen BARBU și-i reporșez și eu este faptul că nu a fost un om al construcției, ci un fel de BĂSESCU al literaturii acelor vremuri, care căuta conflictele cu lumânarea. El avea o productivitate extrem de mare în a scrie, pentru că folosea mână de lucru la negru în a face ceea ce un singur om face, adică scrie pentru sine. Se pare că un plagiat celebru din PAUSTOVKI a fost rezultatul unei astfel de inginerii.
S-a vorbit mult și despre romanul Principele. Cine citește romanul și nu se uită nici la bârfe și nici la analizele docte din jurul lui, va aprecia opera ca atare, ca fiind de valoare. Dacă scriitorul mai zăbovea o secundă în plus, cu siguranță Principele era o capodoperă.
L-am inclus aici pe Eugen BARBU doar pentru faptul că el de pe poziția importantă pe care a avut-o în plan politic nu a făcut niciun efort de a pune literatura română valoroasă pe linie, asemeni unei garnituri de tren deraiate, pe care acesta doar a privităo și a plecat mai departe. Deși se considera cititorul rafinat al unor scrieri contemporane, dar și al unor scrieri vechi, Eugen BARBU nu a văzut boabele fine de aur ale grâului și a lăsat neghina să se strecoare, promovând și multe dintre nonvalorile unui proletcultism ceva mai rafinat, dar tot proletcultism numindu-se.
Am așteptat și am citit lucrarea sa O istorie polemică și antologică a literaturii române, dar am fost dezamăgit. Am regăsit în paginile ei un Eugen BARBU subiectiv, aproximativ și mai ales făcând judecăți de valoare ca și cum dai cu barda, văzându-se amiciții și inamiciții cu ochiul liber. Oricum cartea fiind una dintre acele istorii care nu se vor mai publica vreodată, căci nu selectează, nu ierarhizează și nici nu clarifică, ci, exact cum reiese din titlu, polemizează, adică mahalagește.




(29 iulie 2018)

No comments:

Post a Comment