Thursday, January 21, 2021

Statistica, instrument politic

Dovada că statistica este doar un instrument politic a fost dată de afirmațiile clasicilor comunismului, care arătau că statistica este instrumentul puterii sovietice sau al oricărei puteri totalitare. Nu înseamnă că democrațiile mai mult sau mai puțin consolidate au scăpat prilejul în a-și aservi statistica în propriile scopuri, care nu  sunt dintre cele mai exemplare.
Nu trebuie să mergem prea departe în timp și să vedem că statistica științifică presupune:
- definirea colectivității cu rigurozitate maximă,
- stabilirea nivelului de încredere al rezultatelor,
- calculul dimensiunii eșantionului,
- construirea procedurii de culegere a datelor,
- analiza calității procedurii și efectuarea de corecții,
- efectuarea unui set de culegeri de date,
- prelucrarea seturilor de date,
- analiza reprezentativității rezultatelor obținute.
Numai după ce a fost parcurs acest drum lung și anevoios se va trece la lucru în teritoriu, dar mai întâi va fi instruit personalul care efectuează culegerea datelor, utilizarea unui produs software pentru crearea bazei de date distribuite și efectuarea prelucrărilor numai după ce suntem convinși că datele de intrare au fost complete și corecte.
Folosirea statisticii  doar ca instrument în justificarea de decizii politice, fără nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în teren se manifestă extrem de simplu prin aceea că:
- nu există procedură de culegere a datelor,
- indicatorii se modifică în timpul procesului de prelucrare,
- tentativele de a asigura comparabilitatea rezultatelor sunt compromise,
- se selectează doar rezultate care slujesc unor interpretări politicianiste.
Folosirea statisticii ca instrument politic îi face pe unii să doarmă liniștiți, fără griji și să ia decizii doar cum doresc, pentru că se identifică cu perfecțiunea și nimeni și nimic nu-i abate din drum.
Să zicem că dorim să știm ceva despre întreaga populație. Stabilim gradul de încredere al rezultatelor. Pentru 98% să zicem, trebuie un eșantion de 5.000 de persoane, care după o regulă de trei simple se repartizează pe județe, în raport cu populația. Se culeg datele după procedura definită și cunoscută de operatori. Se centralizează datele. Ser prelucrează. Se obțin rezultate. Se iau decizii. A doua zi, tot pentru numărul de 5.000 repartizat pe județe, se construiește alt eșantion, se culeg date, se centralizează etc. Numai așa se asigură comparabilitatea rezultatelor și o vrăjeală de suprafață a substratului științific al prelucrării statistice. Ca lucrurile să fie OK trebuie făcute niște teste, dar acest lucru pe mai târziu sau niciodată, cum zicem noi latinii, adică never, ever.

(21 ianuarie 2021)


No comments:

Post a Comment