Sunday, January 24, 2021

Profesorul Ion VĂDUVA de la Universitatea București

Ca tânăr în ale informaticii și ca doctorand, căutam să înțeleg lucrurile și să-mi scriu singur programele. În vremurile de demult nu era ușor lucru să găsești cartea care spune adevărul, adică, să fie acea carte scrisă de cineva care a înțeles despre ceea ce scria și lucru special, să aibă capacitatea de a explica pe înțelesul meu problema, ca să fiu eu în stare să merg mai departe. Una dintre cărțile, zic eu, de căpătâi pentru mine, a fost lucrarea de 262 pagini intitulată Analiza dispersională, avându-l ca autor pe Ion VĂDUVA, profesor


la Universitatea din București, apărută în anul 1970 în Editura Tehnică. Aveam nevoie de analiza calității datelor provenite din înregistrările făcute de un număr de 20 de studenți la CIPA RM. Vâlcea în anul 1976.

Aveam un munte de foi de programare cu date și trebuia să mă conving că acele date erau bune, adică reprezentau ceva.  Nu aveam cum să folosesc date incorecte, neomogene, necomparabile, în definirea unor parametri necesari simulării unui proces de producție la secția PCV de la CIPA. Am căutat mult și bine și Dumnezeu mi-a scos în cale, cu totul întâmplător, cartea de Analiză dispersională de Ion VĂDUVA. Acolo am găsit foarte clar explicat ce înseamnă analiză dispersională bifactorială cu număr de experiomente oarecare într-o celulă. A fost extraordinar. Solosind formultete și tehnica de analiză de acolo am scris un program FORTRAN, l-am folosit și a fost excelent, că aveam baza clară că datele culese sunt bune, nu sunt un gunoi. Peste ani, o generalizare a problemei a fost concretizată într-un program tot scris în limbajul FORTRAN, de către excelentul meu colaborator, fostul meu student, Sergiu COMAN.

Tot timpul am avut în atenție ca atunci când voi avea o problemă de rezolvat din zona matematicilor aplicate, să caut în primul rând să văd dacă profesorul Ion VĂDUVA are o carte scrisă pe acea zonă și cu ea să-mi încep documentația. rar se întâmplă să găsești exact cartea de care ai nevoie, pentru că și mai rari sunt cei care scriu astfel de cărți, izvotâte din dorința de a oferi ceva concret, util și clar.



(24 ianuarie 2021)

No comments:

Post a Comment