Sunday, January 31, 2021

Crearea elitelor la români

 Crearea elitelor la români este un proces neplanificat, el izvorăște din dorința unor persoane dotate cu anumite calități de a evolua:
- urmând școli de renume,
- intrând în competiții reale,
- aprofundând meseria,
- implicându-se responsabil,
- arătându-și performanța.
De-a lungul anilor, cei cu dare de mână:
- și-au trimis copiii la școli renumite în străinătate,
- au fost extrem de selectivi și exigenți cu copiii lor,
- au contribuit la dezvoltarea personalității copiilor lor,
-  au pus accentul pe muncă și pe competență.
Au existat desigur și situații în care au fost preferate diplome fără acoperire, școli de mâna a VII-a, împopoțonarea cu titluri fără valoare și multe altele asemenea, dar societatea a avut capacitatea de a separa grâul de neghină, căci apar momente în care doar cetățeanul X trebuie să deruleze o acțiune, căci el își asumă rolul de executant și rezultatul se vede cu ochiul liber. Niciodată nu va intra să opereze un ins care e acoperit cu titluri și diplome, dar care habar nu are cum se ține în mână un bisturiu.
Noi avem o vorbă: boala intră cu carul și iese cu acul. Tot așa stau lucrurile și cu elitele. Să ne reamintim cum între 2004 și 2014 s-a produs hemoragia spre țările dezvoltate a medicilor, care erau forțați să plece din Ro datorită:
- salariilor mizerabile,
- prigoanei la care au fost supuși,
- disprețului arătat de politicieni,
- lipsei de respect din partea aparținătorilor,
- actelor de violență la care au fost supuși.
Despre elita cercetării științifice trebuie spus că distrugerea s-a făcut prin:
- subfinanțare,
- marginalizare,
- disponibilizare.
Crearea elitelor medicale presupune de acum înainte cam 30 de ani pentru a forma un sistem de selecție corect și eficient, căci politica ușilor deschise ca în comunismul de început din spațiul mioritic nu duce la ierarhizarea valorilor și la vizibilitatea celor competenți, ci crează mase omogene de persoane din care lipsesc elitele care fac diferența. Numai dezvoltarea unui sistem bazat pe respect, pe apreciere și pe recompensarea corectă a muncii, va permite redresarea și reechilibrarea sistemului de valori din sistemul medical. Valorile autentice trebuie create, trebuie stimulate, trebuie ocrotite, astfel încât procesul de dezvoltare să fie sigur, iar evoluția în carieră să nu fie perturbată vreodată de vreun factor extern. Și în cazul cercetării științifice tot astfel stau lucrurile.
Muncă, muncă și iar muncă, dar nu oricum, ci muncă serioasă, muncă exigentă, muncă plătită, muncă asiduă, responsabilă producătoare de rezultate valoroase, recunoscute de toată lumea.


(31 ianuarie 2021)

No comments:

Post a Comment