Friday, January 8, 2021

Disprețul față de cetățean

Se vorbește de societatea informatizată. Vax albina. Se vorbește de debirocratizare. Vax albina. Se vorbește de perfecționarea sistemelor informaționale. Vax albina. Doar pandemia a făcut să se progreseze un pic în implementarea de aplicații online, doar pentru a-i proteja pe birocrați. În rest, cetățeanul a rămas tot cel umilit, hărțuit și bătaia de joc a birocraților. 
Întrucât termenele sunt date pentru a nu fi respectate, este clar că omul de rând este victima unui sistem prost construit, în care el este boul care trage și în care se tot dă cu biciul din toate părțile. Constituția noadtră este greșită că nu pune în centrul vieții economico-sociale omul de rând, ci pe conducătorii acestora. Dacă numărăm paginile care se referă la cetățean, acestea nu depășesc 10% din textul constituției, restul de spațiu fiind acordat autorităților, fără a se sufla vreo vorbă ca acestea să fie obligate ca prin tot ceea ce fac să dea dovadă de respect față de cetățean și să fie în subordinea acestuia. Toți se consideră deasupra cetățeanului și toți mătură cu cetățeanul după bunul lor plac.
Disprețul față de cetățean se reflectă direct în:
- impunerea ca acesta să facă pe placul celor de la ghișeu care dictează regulile,
- punerea pe drumuri nejustificat a cetățeanului,
- obligarea cetățeanului de a sta la cozi interminabile,
- soluționarea problemelor după bunul plac al birocraților,
- inexistența procedurilor de comportament față de cetățean,
- lipsa evaluării birocraților după calitatea muncii lor,
- absența normării muncii birocraților prin nestandardizare.
Toate acestea fac din relația stat-cetățean o relație în care statul nu numai că-l umilește pe cetățean, ci îl călărește de-l înnebunește în asemenea hal încât bietul de el își ia lumea-n cap. Numai așa se explică exodul delor 5 milioane de oameni care au luat calea pribegiei, căci nmeni nu-și părăsește casa și masa de plăcere, ci de disperare, dispreț și imposibilitatea de a-și face o viață decentă aici.
Am un document în care se spune că soluția unei probleme se dă în cel puțin 45 de zile, însemnând că soluția dacă se dă după 1.000 de ani, se numește că s-a încadrat în termene.


(08 ianuarie 2021)

No comments:

Post a Comment