Friday, January 8, 2021

Consens, unanimitate, majoritate și pardon...

Democrația este o formă acceptată de organizare a societății, în care se lucrează cu majorități, iar minoritățile se supun. Votul este cel care decide. Se mai zice că democrația:
- nu este perfectă,
- are costuri,
- este perfectibilă,
- aduce progres.
Nu am să scriu aici despre cei care vorbesc de fraudarea voturilor, cu efecte dramatice asupra modificării majorităților. Fraudările grosolane generează războaiele civile sau revoluțiile.
Dacă în sală sunt 100 de inși și sunt 50 de probleme de rezolvat, dar se produc modificări asupra celor 50 de probleme și toți 100 sunt de acord cu ele, se zice că s-a obținut un consens. dacă din cele 50 de probleme  se fac modificări la 30 de probleme și toți cei 100 de inși sunt de acord cu ele s-a obținut consensul pe 30 de probleme, rămânând ca restul de 20 să fie studiate în viitor sau niciodată, dacă nu se va obține consens pe ele. De regulă, textul pe care se obține consens este o struțo-cămilă neutră care nu prea folosește nimănui.
dacă într-o sală sunt 100 de inși și dacă este supusă la vot alegerea unei persoane și toți 100 spun DA, se zice că persoana a fost aleasă cu unanimitate de voturi. dacă undeva apar prea multe unanimități, trebuie să dea de bănuit că acolo ceva este în neregulă.
Dacă într-o sală sunt 100 de inși și este supusă la vot o soluție la o problemă și jumătate plus unul adoptă acea soluție, adică 51 de inși, se zice că soluția a fost adoptată cu majoritatea voturilor.
În celelalte cazuri, pardon, nu există o concluzie sigură, căci supunând la vot o soluție care nu trece, nu înseamnă că s-a progresat cumva, ci pardon, se stă pe loc sau se face un pas înapoi.
Mie mi-au plăcut majoritățile clare, în care votează DA sau NU cel puțin 78% din inșii din sală cu drept de vot. Chestiile acelea cu 50% plus 1 miroase urât și nu duc decât la acumulări în timp de nemulțumiri, cu efecte neplăcute asupra acelei majorități fragile. Să nu uităm că au fost aduși senatori pe targă pentru a asigura majoritatea în cazul unui vot decisiv, ceea ce arată că lucrurile nu erau foarte clare acolo.
Dacă atunci când votează milioane de cetățeni și diferența o face un număr de voturi mult mai mic decât probabilitatea de strecurare a erorilor de manipulare a buletinelor, deja există o mare problemă care trebuie soluționată într-un fel. Am văzut o situație în care un vot a hotărât soarta unui coleg, căci din 39, jumătate plus unu trevuia să fie 20 și când în sală se aflau 20, imediat ieșea un coleg și nu s-a făcut cvorum căci persoana supusă votului era lucrată de cei ce nu doreau ca acea persoană să promoveze. Punct.


(08 ianuarie 2021) 

No comments:

Post a Comment