Thursday, January 7, 2021

Importul și exportul de acțiuni în societate

     S-a vorbit de ani și ani de export de revoluție, export de democrație, export de anarhie și de export de social know-how. Abordarea merită un pic de formalizare folosind balanța legăturilor dintre ramuri BLR, a lui LEONTIEFF. Acolo se presupune că într-o economie există N ramuri, deci se construiește o matrice pătrată cu N linii și N coloane. Pe linii se găsesc ramurile R1, R2, ..., Ri, ....RN, care corespund furnizorilor de materii prime, servicii sau produse finite, adică output-urilor, iar pe coloane se află ramurile R1, R2, ..., Ri, ....RN, ce corespund ramurilor care primesc materii prime, produse, servicii, adică input-uri. La intersecția liniei i corespunzătoare ramurii Ri cu coloana j corespunzătoare ramurii Rj se găsește nivelul rij care dă valoarea pe care o oferă ramura Ri, ramurii Rj. 
    Dacă se vor considera în loc de ramuri nume de țări și în loc de produse, servicii sau materii prime, revoluții, anarhie, democrație și know-how vor rezulta matrice de export-import a fenomenelor sociale. Matricele acestea nu se construiesc anual așa cum se face în cazul BLR, ci pentru perioade ceva mai mari, să zicem 50 sau 100 de ani. Se va observa că unele țări sunt exportatoare de conflicte, altele de revoluție, altele de anarhie, altele de  knw-how și în mod corespunzător, alte țări importă revoluție, anarhie și,  respectiv,   know-how.
    Consider că o analiză a matricei arată că unele țări sunt preponderent exportatoare de revoluții, altele sunt exportatoare de democrație, altele sunt exportatoare de know-how și altele de anarhie. Nu am stat eu să construiesc matricea căci nu sunt institut de cercetări sociale, dar o idee mi-am făcut. Se observă că există o dinamică extrem de interesantă și anume că țări care în perioade anterioare erau exclusiv exportatoare de unele entități,  devin importatoare și cu cât trece timpul, probabilitatea de a apare fenomenul de reversibilitate crește, astfel încât unele aspecte devin certe.
    Cine crede că revoluțiile, mișcările anarhice, democrația nu au costuri, deci nu sunt finanțate, face una dintre cele mai grave erori și de aceea multe dintre analize sunt simpliste, stângace și incomplete, iar interpretările fenomenelor sunt departe de a fi credibile. Acum, cu apariția Internetului și a rețelelor de socializare lucrurile au devenit și mai complicate, iar analiștii care nu trec la analize cantitative în care să cuantifice și influențele acestora, cu siguranță vor da dovadă de primitivism și empirism condamnabil.
    Ceea ce s-a întânplat  în 6 ianuaria în clădirea Capitoliului din Washington trebuie analizat în cheia analizei cantitative a matricei de export-import fenomene sociale și nu altfel. Dacă se va construi și o matrice a fluxurilor financiare, prin punerea în corespondență cu dinamica evenimentelor va vedea că nu există nimic fără o explicație completă, iar legătura cauză-efect este directă și indubitabilă.
(07 ianuarie 2021)

No comments:

Post a Comment