Monday, March 16, 2020

Condițiile în modelarea dinamicii epidemiilor

Epidemia este un fenomen sau proces, care se reflectă și prin serii de date. Dacă se fac înregistrări acestea trebuie să fie:
- corecte,
- omogene,
- comparabile,
- complete,
caraceriristici de calitate care se obțin prin folosirea cu strictețe a unor proceduri, acceptate, învățate foarte bine și aplicate cu scrupulozitate.
Dinamica unei epidemii se studiază înregistrând într-un tabel:
- coloana 1 conține momentul de timp, să zicem definit prin zi, lună, an,
- coloana 2 conține. numărul persoanelor izolate,
- coloana 3 conține numărul persoanelor în caractină,
- coloana 4 conține numărul persoanelor ingectate,
- coloana 5 conține numărul persoanelor vindecate,
- coloana 6 conține numărul persoanelor decedate.
Înregistrările datelor de fac pe măsură ce se produc evenimentele, adică pe măsură ce fiecare persoană intră în una dintre categoriile menționate în coloanele 2-6. Raportarea numărului total de persoane aflate în una din situațiile menționate se realizează zilnic la o anumită oră, fără abatere, chiar dacă cu un minut după situația se schimbă, respectiva schimbare va fi preluată în raportarea din ziua următoare. Este exact cu modul în care se fac înregistrările de la recensământul populației, când se stabilește momentul la care se face raportarea. În cazul înregistrărilor zilnice, să zicem că se înscriu în tabel numărul de persoane aflat în una din situațiile stabilite, pentru ora 10. dacă s-a hotărât ora 10 tot timpul aceasta va fi luată ca reper pe toată durata completării coloanelor tabelului.
Pentru a face o modelare credibilă, seriile de date trebuie:
- să aibă o lungime rezonabilă, adică undeva la peste 50 de termeni,
- momentele de timp să fie echidistante, fără goluri între ele,
- să fie construite folosind aceleași proceduri,
- să existe certitudinea că simultaneitatea unor culegeri independente duc la aceleași serii de date.
În cazul în care seriile de date sunt culese fără o metodologie bine definită și există dubii asupra calității termenilor, concretizate prin neomogenitatea datelor, introducerea de erori mai mult sau mai puțin grosolane, completarea incorectă a datelor, utilizarea de date generate, nu culese sau pur și simplu, construirea de serii de date fictive, modelele de dinamică nu vor reflecta în niciun fel realitatea și se va merge pe ideea GARBAGE IN, GARBAGE OUT.


(16 martie 2020)

No comments:

Post a Comment