Monday, March 30, 2020

Falsificarea datelor statistice în comunism

Centralismul excesiv al comunismului din ultimii săi ani și pedepsele mari, au determinat ca nu numai în zna de producție și de cultură să se producă acțiuni sub teroare, ci și ciar în domeniul falsificării datelor statistice.
Falsificare datelor statistice era în acele vremuri de teroare:
- o știință, căci trebuiau falsificate datele încât corelațiile să fie păerfecte să nu se depisteze falsitatea,
- o artă, căci trebuiau definite ipotezele false și de la ele trebuia pornit pentru a deforma realitatea,
- o practică, pentru că o dată ce falsificarea era demarată nu mai exista drum de întoarcere.
Cine credea că a falsifica datele statistice date publicității era o treabă simplă, făcea o gravă eroare, căci analiștii economici din acele vremuri erau foarte bine documentați și știau multe, deci nu erau de dus de nas cu una cu două. De aceea, unui institut de prelucrare a datelor statistice reale, îi corespundea un alt institut de falsificare a datelor statistice, dublu ca structură, pentru a construi date falsificate perfecte, care să facă față oricărei analize economice, de oriunde ar veni ea.
Toți indicatorii statistici au niște chei de verificare și dacă falsificarea datelor este făcută cu imperfecțiuni, verificând acele chei, imediat sunt găsite locurile unde s-a produs falsificarea și ceea ce este cel mai nasol, este faptul că din aproape în aproape, se merge și se descoperă adevăratele rezultate, ceea ce nu este de dorit de către niciun falsificator.
Să ne amintim gogomănia aceea cu toate produsele care trebuie să aibă nivelul de calitate peste medie. Se știe că media aritmetică se reprezintă ca o linie paralelă cu axa Ox, iar valorile din care ea se calclează se reprezintă ca un nor de puncte în cadeanul xOy, deci vor exista puncte sub medie și puncte deasupra mediei. Numai cânt toate punctele se situează pe o linie paralelă cu axa Ox atunci media se confundă cu acea linie. Nu există nicio situație ca media aritmetică să se găsească sub norul de puncte.
Centralismul excesiv a avut grijă să creeze un sistem unic de culegere a datelor și tot un sistem unic de prelucrare și de interpretare a indicatorilor statistici cosmetizați, căci niciodată datele statistice reale nu erau cunoscute, căci dacă datele statistice date publicității ar fi fost reale și acum tot în comunism am fi trăit, căci nimeni nu ar fi vrut să se destrame comunismul dacă totul era perfect, roz și pufos. Discrepanța dintre datele statistice falsificate și realitatea nenorocită au determinat ca în decembrie 1989 poporul să facă revoluție.
Trebuie spus că și acum există analiști economici extraordinar de bine pregătiți și tendința de a înfrumuseța realitățile în mod artificial pentru a evidenția realități inexistente este foarte ușor depistată și în democrație, nemaifiind opreliști și cenzură, aceștia scot în evidență neadevărurile cu nonșalanță, devenind interesanți, populari și temuți.

(31 marie 2020)




(31 martie 2020)

No comments:

Post a Comment