Monday, March 9, 2020

Înapoi în Evul Mediu, marș!

În curând, pe buzele tuturor se vor găsi comenzi care mai de care mai interesante, care invită la poziționăr drastice care să determine limitarea răspândirii coronavirusului, care a făcut mult victime și care continuă să facă.
Deși există multă informație, deși există putere de calcul extraordinară, deși se cheltuiesc bani cu nemiluita, iată că nu sunt construite modele de estimare a derulării unor procese și toată lumea orbecăie într-un context nefericit, nedorit și mai ales cu urmări imprevizibile.
Calculatoare există de după 1950 chiar în regim de utilizare guvernamentală, iar după 1.990 apariția calculatoarelor personale a schimbat întreaga abordare. După anul 2.000 problema achiziției de date este deja o banalitate. Acum se lucrează cu baze de date de miliarde de articole și este căzută deja în derizoriu construirea și utilizarea  unui model de prognoză pentru orice proces care vizează comportamentul uman. 
Să nu credem că ar fi o muncă titanică să se colecteze date, exact cum se face cu datele despre vreme pentru a fi dezvoltate modelele de prognoză, pentru fenomene precum apariția, răspândirea și tratarea a tot felul de maladii cu diferite forme de răspândire. Se fac tot felul de aplicații informatice, tot felul de jocuri folosind realitatea virtuală, deci, zic eu, e floare la ureche să se studieze și răspândirea virusurilor. Faptul că acest COVID 19 face ravagii arată că problema colectării de date, construirea bazelor de cunoștințe și prelucrarea de cunoștințe sunt rămase în stadiul dezideratelor. Altfel nu se explică de ce nu au fost puse cap la cap informațiile eterogene despre virușii care ne-au bântuit în anii anteriori pentru a se stabili niște simulări de comportament folosind modelele care ar fi trebuit construite până la finele lui 2015, ceea ce nu s-a întâmplat.
Faptul că acum în anul 2020 ne uităm spre cer și ridicăm din umeri a neputință, arată fără putere de tăgadă că au existat resurse și lumea n-a făcut nimic cu ele. Noi avem o vorbă, Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă. Este un mare adevăr, ignorat se vede de la o poștă.
Situația în care ne aflăm este similară cu milioanele de RMN-uri care se fac, sunt descrise după rigori extraordinar de bine puse la punct, numai că toate informațiile se pierd în neant căci informațiile nu se stochează centralizat niciunde pentru a fi prelucrate, deși există analizoare de imagini, deși există indicatori calitativi, dar și indicatori micști, să nu mai vorbim de indicatorii cantitativi. Doar trebuie pocnit din degete ca la beție și în câteva luni un produs software care să facă totul de la A la Z s-ar face pe mai nimic.
Așadar, înapoi în Evul Mediu, marș! 
Au fost toate cele necesare și preocupările au fost altele, căci o maladie se tratează, dar uneori, mai întâi trebuie prevenită.




(09 martie 2020)

No comments:

Post a Comment