În țara noastră informatizarea a fost este și va fi un proces prioritar, cu suișuri și coborâșuri. Au fost perioade bune când au fost făcute investiții semnificative, dar au fost și perioade, când aceste investiții au avut un ritm cu totul nesatisfăcător. Nici UE ca structură de avangardă nu s-a spart în a finanța informatizarea. Dovadă este reproiectarea strategiei de la Lisabona, când Agenda electrob=nică a fost decalată aiuritor și nejustificat. Oricum COVID 19 a dat peste cap totul și i-a pus pe decidenți să facă din informatizare on obiectiv strategic a cărei evoluție exponențală trebuie să se deruleze cât mai urgent, căciȘ
- educația,
- tranzacțiile,
- business-ul,
- producția,
- lucrul,
fără informatică seamănă cu omul fără cap care s-ar plimba dezorientat pe străzi.
Cei care stăteau să aștepte Paștele Cailor pentru a lua decizii cruciale în zona accelerării procesului de informatizare acum:
- fac ceea ce trebuiau să facă cu ani în urmă,
- alocă bani axdevărați pentru informatizare,
- se implică să facă totul operațional,
- se miră că nu au făcut mare brânză până acum.
Consider că acum este cel mai bun prilej de a face ca informatizarea să se facă neîntârziat și să se schimbe mentalitatea oamenilor în totalitate, căci viața ne mână de la spate. Nimeni nu mai are cum să invoce vreo scuză, căci oamenii cer informatizarea. Se zice că frica păzește bostănăria și azi mai mult ca oricând respectarea restricțiilor pentru a ne apăra de COVID 19 se realizează 100% prin informatizare, căci teleșcoala este soluție pentru educație, telelucrul este soluție pentru munca în multe domenii și e-Banking este șansa de a face plăți fără a merge la ghișee sau să stăm la cozi.
Acum, nimeni nu mai are cum să invoce neștiința sau lipsa abilităților de a face interacțiune cu computerul. Vrem sau nu vrem, trebuie să luăm taurul de coarne și să învățăm să folosim computerul pentru a ne salva. Ori, pentru aceasta trebuie să avem computer, Internet și aplicații informatice corecte, cu interfețe prietenoase.
(18 marrtie 2020)
(
No comments:
Post a Comment