Situația excepțională în care se află societatea românească impune măsuri, de asemenea, excepționale. Ieri 18 martie uzinele Dacia și Ford au anunțat trimiterea angajaților în șomaj tehnic. Un salariat de la Mioveni zicea că măsura este generată de limitarea răspândirii coronavirusului, căci există materii prime, piese și subansamble, dar oamenii trebuie protejeați.
Fiind măsuri excepționale, televiziunile s-au năpustit transformând această informație în știre de senzație, cu insistențe manipulatoare, arătând secții goale, garduri dezolante și construcții cenușii.
Guvernul a anunțat o serie de măsuri economice, fapt important. UE a anunțat și ea unele detalii de urmat, astfel încât economia să meargă, chiar dacă este această criză determinată de COVID 19.
La televiziuni văd indivizi ciudați care se perindă, se văicăresc și vin cu soluții lipsite de realism, căci ei fac parte din cohorta celor care nici măcar un closet nu au condus la viața lor să vadă ce înseamnă management concret și economie reală. Dau și ei din gură și vin cu scenarii dintre cele mai bizare, dar toți în final cer ca soluție sasalvatoare ca guvernul să dea bani de la buget ca să salveze ce e de salvat.
Nu este de mirare că lucrurile stau așa, căci mediul privat, în mintea acestor analiști, este obișnuit să stea cu mâna întinsă la banul public, fie că are contracte cu statul în mod direct, fie, că a beneficiat de facilități acordate salariaților bugetari și indirect banii nemunciți s-a dus spre buzunarele lor.
Statul nu este un sac fără fund, care pune banii în drum și fiecare vine și ia cât vrea și face ce vrea cu ei, căci nu așa trebuie perceput statul, mai ales statul român care în niciun caz nu se compară nici cu Germania, nici cu USA și cu atât mai puțin cu China, ca dimensiune a bugetului și a structurii cheltuielilor, dar și din punctul de vedere al alocării de resurse în cazuri de excepție, căci una e să ai 90 de milioane sau 330 de milioane sau 1,5 miliarde de locuitori și cu totul altfel stau problemele la 22 de milioane de suflete, cu peste 4 milioane plecate peste graniță să-și facă o viață mai bună.
Fabricile produc, agricultorii muncesc. Înseamnă că în România se produce. Numai televiziunile jalnice cu ochelarii lor de cal văd o realitate deformată, doar-doar reclamele vor aduce mălaiul căci gură-cască îi urmăresc și acceptă submediocritatea emisiunilor lor. Magazinele au marfă, prețurile sunt la locul lor. Înseamnă că guvernul lucrează, veghează și ia decizii, adică în Ro este viață și tonus.
(19 martie 2020)
No comments:
Post a Comment