În anul 1970 terminau facultatea studenții celei de a II-a promoții ai Secției de Mecanizare și Automatizare a calculului Economic, din facultatea de Cibernetică Economică și Statistică, actuala secție de Informatică Economică din Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică. Nu eram decât două grupe, iar profesorii noștri erau nume de mari specialiști în matematică, informatică, economie și cibernetică, proveniți de la Institutul Politehnic București, Universitatea București, Academia Română și din Academia de Studii Economice. Amintesc dintre ei pe Nicolae RACOVEANU, Edmond NICOLAU, Dragoș VAIDA, Alexandru ȘCHIOP, Ludwig GRUNBERG, Elena BIJI și Constantin DINESCU. Ne-au predat cursuri specialiști veniți din producție precum Vasile BIȚĂ, Grigore GRAMA, Valeriu PESCARU, Vasile IONESCU, Ioan GHEORGHE, Gheorghe WEISS, Ștefan MUSTĂȚEA și Ioan DUMITRESCU.
Eram organizați în două grupe și anume:
Grupa nr. 1
Alina CHITNER
Elena CIUREA
Eugenia CONSTANTIN
Constanța CRISTEA
Constantin CURSARU
Ladislau GASPAR
Mugurel GRIGORE
Ileana HARABULĂ
Doina HULUȚĂ
Cornelia IOANA
Ion IVAN
Teodor LORENTZ
Valentin NEAGU
Mihai NEGULESCU
Florin NENCIU
Ion PANTELICĂ
Ion PĂTRĂU
Mircea PETREANU
George PLOSCARU
Ioana POPESCU
Traian SURCEL
Ana Maria SZEREMY
Elena VĂCĂROIU
Ion VÂLSAN
Adriana VOICU
Grupa nr. 2
Ștefan ADAM
Elena BĂJENARU
Eugen BUMB
Adriana CIOCĂNEL
Corneliu CONSTANTINESCU
Eugenia CONSTANTIN
Adriana DUMITRESCU
Corneliu DUMITRESCU
Ion DUȘAN
Maria GHEORGHE
Voicu HÂRȘAN
Adrian HERBERT
Elvira LĂZĂROIU
Morica MARCU
Morica MARCU
Elena MĂNESCU - șefă de grupă
Constantin MITRAN
Alexandru MOȘANU
Cornel OLINESCU
Victoria OPRIȘAN
Doru PASCU
Elena PINTILIE
Silviu POPESCU
Gheorghe POȘIRCĂ
Mariana SERAFIM
Adriana ȘOVA
Cristina ZAMFIRA
În acele vremuri prezența studenților la cursuri, semniarii și lucrări de laborator era obligatorie. Examenele se promovau cu minumum cinci, iar profesorul era cel care stabilea măsura în care se ținea seama de activitatea de la seminarii, prin întrebarea asistemului dacă studentul a fost sau nu activ la seminarii. Activitatea de la seminarii și de la laboratoare conta în măsura în care studentului trebuia să i se rotunjească nota de la peste 7,50 la 8,00 sau de la peste 8,50 la 9,00 în niciun caz nu se punea problema ca activitatea de la seminarii să ducă la a face din 4 la examen, un 5 în catalog. În acele vremuri nu am susținut niciodată un examen sub tormă de grilă. Numai la școala de șoferi și la miliție se dădeau grile pentru obținerea carnetuluio de șofer.
Erau alte vremuri, studenții nu făcuseră nicio revoluție așa cum au făcut alături de ceilalți tineri revoluția din Decembrie 1989 ca să aibă drepturi, pe care comunismul nu le concepea în niciun caz, căci staul comunist considera că el dă banii și tot el bate cu pumnu-n masă în ceea ce privește:
- obligativitatea prezenței la cursuri și seminarii,
- acordării de burse de studii,
- gestionării numărului de locuri de la admitere,
- obligativitatea de a merge la repartiția după medie,
- efectuarea stagiului de cel puțin trei ani la primul loc de muncă,
- ierarhizarea studenților după medie și apoi pe criterii politice,
- stabilirea de raporturi clare între profesori și studenți,
- păstrarea în universități a profesorilor cu moralitate maximă.
Erau vremuri pe care nimeni nu le mai dorește revenite, căci chiar dacă aveau unele aspecte interesante, multe lucruri erau strâmbe și impardonabile. Privind în urmă, doar am nostalgia că tinerețea nu se mai întoarce, că trecutul a fost și s-a dus, că au rămas pentru mine deprinderi de neșters, dintre care pe unele nu le regret, căci a fi profund în studiu, a verifica tot ceea ce spun, a da dovadă de spirit de dreptate, de a fi hotărât în ceea ce fac și de a fi civilizat în relațiile cu cei din jur, nu mi-au stricat nici mie și nici nu cred că ar strica nici celor din jur.
Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la terminarea facultății și sunt sigur că fiecare dintre cei ce au compus promoția mea au stat, stau și vor sta tot timpul cât vor trăi cu fruntea sus că în profesia pe care ne-am ales-o am făcut lucruri frumoase și informatica economică a trăit, s-a dezvoltat și s-a sprijinit pe noi, așa cum a făcut-o folosind calitățile absolvenților din promoțiile ce au urmat.
(01 martie 2020)
No comments:
Post a Comment