Monday, March 9, 2020

Românul care a schimbat România: Laszlo SZEKELY

În vremrile comuniste erau interzise multe lucruri, dintre care folosirea unor cuvinte deja era o mare problemă. Când Elena CEAUȘESCU s-a supăat pe cuvântul informatică, de frcă, autorii evitau folosirea acestui cuvânt mai ales în a-l introduce în titlurile unor cărți.
Obiceiul era și mai dur atunci când se vorbea de cuvântul cbernetică, întrucât cineva își rezervase nenmărate titluri de cărți pe care le va publica într-un viitor incert folosind cuvântul cibernetică în construcții precum Cibernetică economică, Modelare cibernetică, Modele cibernetice de creștere economică, Cbernetica sistemelor economice complexe, Cibernetica în microeconomie, Cibernetica în macroeconomie, Optimul cibernetic al economiei și tot așa.
S-a întâmplat ca în sport cuvântul culturism să fie și el tot așa un cuvând interzis. Nu am detalii de ce s-a produs o astfel de abordare, deși unii spun că nenorocirea ar avea la bază că bodybuilding era o ramră sportivă de mare succes în USA și că doar fatul că acolo erau originile culturismului, ar fi generat o ură nestăvilită la vârful PCR vizavi de acest sport.
Explicația nu prea stă în picioare că:
- Nicolae CEAUȘESCU vizitase USA,
- președintele Richard NIXON venise la București,
- calculatorul IBM importat de noi era fabricat în USA,
- beneficiam de clauza națiunii celei mai favorizate din partea USA.
Cred că limitările erau în altă parte, mai ales că în culturism oamenii arată într-un anume fel, iar obtuzii din CC al PCR vedeau omul nou ca fiind cu totul altfel, un roboțel filiform, fără pretenții estetice la nivelul sistemului muscular, pentru a fi ușor de ghidonat în scopurile îndeplinirii obiectivelor comunismului primitiv, propagat de politrucii îmbuibați de la cel mai înalt nivel.
S-a găsit un tip extrem de deștept, cu acces direct la literatura de calitate a bodybuilding-ului care să știe cum să pună problema, ca să nu supere pe nimeni, ba mai mult, să pună accent pe ideea de corp sănătos, care automat duce la concluzia, gazdă a unei minți sănătoase, lucru acceptat fără rezerve de comuniștii, oricât de rigizi și de KGB-iști ar fi fost aceștia. Acest tip se numea Laszlo SZEKELY și în anul 1977 a publicat cartea intitulată chiar Culturism, de 179 pagini la Editura Sport Turism. În 1988 același autor a publicat cartea  Culturism, dezvoltare, armonie de 265 pagini tot la Editura Sport Turism.
În opinia mea, Laszlo SZEKELY este românul care a schimbat România, întrucât a deschis pe baze credibile drumul spre practicarea culturismului de masă, tirajele celor două cărți fiind deosebit de importante pentru acele vremuri. Acum când privim în urmă avem nostalgia unui trecut frumos, dar Laszlo SZEKELY a fost și un excelent antrenor, care a găsit în rândul tinerilor elevi de la liceul Spiru HARET, iar la concursurile de culturism de mare anvergură în vremurile de demult, elevii lui plecau cu mai toate trofeele, datorită eficienței antrenamentelor supravegheate de el.
Erau vremuri grele și Laszlo SZEKELY a reușit să facă dintr-un cuvânt interzis, un simbol pe care cei de azi ar trebui să-l prețuiască mult mai mult, căci tot așa s-a întâmplat și în simulacrul de democrație de după 1989 cu meseria de project manager, căreia pe Dâmbovița s-a încercat să i se găsească tot felul de denumiri surogat, căci manager de proiect le puțea nasurilor fine, fiind asociată cu o meserie care însemna salarii de 10 ori mai mari decât salariul prezidentului, lucrul de neacceptat în mintea unor bolșevici vopsiți în democrați autentici, care mimau capitalismul principial, practicâr de fapt capitalismul sălbatic, de junglă, unde răzbate doar cel șmecher, ancorat în politica de vârf.




(08 martie 2020)






(09 martie 2020)

No comments:

Post a Comment