Nicolae IORGA este românul care a schimbat România nu prin puterea armelor, nu prin puterea poziției sale de om politic, ci prin puterea scrisului său. Legenda zice că Nicolae IORGA a scri atâtea cărți câte sunt necesare pentru a umple rafturile unei biblioteci. El a scris:
- cărți de istorie,
- versuri,
- dreame istorice în versuri,
- memorii,
- transcrieri din memorie a unor documente.
Fiind înzestrat cu o capacitate ieșită din comun de a învăța, cu o memorie extraordinară și cu o putere de muncă ieșită din comun, Nicolae IORGA a reușit să elaboreze lucrări fundamentale în domeniul istoriei poporului român, cărți pe care orice tratat serios trebuie să le menționeze pentru a se valida că realizează o abordare cu adevărat solidă, cuprinzătoare și mai ales nepărtinitoare.
De Nicolae IORGA se leagă și o serie de întâmplări anecdotice. Întrebat de I. Gh. DUCA, premier la acea vreme, în legătură cu o măsură luată împotriva sa, marele savant ar fi răspuns cu aluzie directă:
- Nu știu, Domnule prim-ministru, că dacă aș ști, i-aș scoate și celălalt ochi.
Cu o altă ocazie, a scris lui Titu Maiorescu o depeșă unde pe plicul destinatarului scria:
E.S.Min. Tit MAIORESCU,
care la o lectură în goana acceleratului devenea e smintit MAIORESCU.
Nicolae IORGA a avut un destin tragic, fiind asasinat de un comando al Gărzii de Fier lângă pădurea de la Strejnicu în ziua de 27 noiembrie 1940.
În opinia mea, Nicolae IORGA era prea bun pentru vremurile acelea și un popor care nu-și prețuiește geniile, exact așa cum s-a întâmplat cu cu alete mari personalități, trăiește exact așa cum merită, adică în sărăcie, întuneric și în mocirlă, simțindu-se ca la el acasă, pentru a avea ocazia să arate cu degetul mereu spre alții ca fiind cauza absolută a răului lor, căci așa-i este mult mai comod.
(09 martie 2020)
(09 martie 2020)
No comments:
Post a Comment