Thursday, February 4, 2021

Apucături naziste

Este în natura umană ca unii dintre noi să fim răi. dar există unii dintre noi care sunt foarte răi și fac lucruri dintre cele mai grave, dintre care distrugerea, tortura și condamnarea aplicate unor colectivități, reprezintă doar câteva dintre formele lor de manifestare. Eu le numesc apucături naziste.
Ștergerea memoriei istorice reprezintă o formă subtilă de manifestare a celor care vor să dovedească faptul că totul începe de la ei, că tot ceea ce a fost înainte este nesemnificativ, minor deci și fără importanță. În acest sens sunt:
- arse cărți,
- distruse documente,
- demolate monumente,
- redenumite bulevarde,
- rescrise capitole de istorie,
- prezentate trunchiat evenimente,
- eliminarea unor nume și portrete,
- folosirea de bannere incitatoare,
- dealocarea de morminte.
Dacă stăm să analizăm istoria anilor 1933 - 1945 din Germania și perioada 14 septembrie 1940 - 14 februarie 1941, vom vedea că există numeroase elemente care arată existența unor conducători nu răi, ci extrem de răi, care au executat acțiuni dure, extreme, împotriva unor colectivități. A crede că regimul comunist a fost format din sfinți și îngeri, ar fi o mare eroare. Din moment ce au existat lagăre de muncă forțată, dislocări masive de populații în Bărăgan, din moment ce la Pitești s-a efectuat o reeducare a deținuților și din moment ce istoria lui Mihai ROLLER era cu totul diferită de istoriile care circulaseră cu un an sau doi înainte, avem o imagine clară a apucăturilor acelui totalitarism dus peste limitele relelor.
Nici ceea ce s-a întâmplat după 1989 nu reprezintă chiar pagini imaculate de istorie, căci mergând după principiul scopul scuză mijloacele dar și mai rău, după zicerea bolșevicilor cine nu e cu noi, e împotriva noastră, există exemple care evidențiază abateri crase de la democrație.
Pentru a scăpa de apucăturile naziste, de înclinații torționare și de abaterile extremiste este nevoie de multă educație, de insistența pentru a căpăta deprinderi specifice comportamentului democratic nu în teorie, ci în practica de zi cu zi, care începe cu spălatul obiectelor  reciclabile și stocarea lor separată.








(04 februarie 2021)

No comments:

Post a Comment