Saturday, February 27, 2021

Eugen DEMENY, culturist de cursă lungă

Eugen DEMENY este culturistul care s-a remarcat prin performanțe deosebite.
Este născut în 29 ianuarie 1959 deci este vărsător, zodie care despre culturiști arată astfel:

Zodia vărsător, care este favorabilă celor care au obiective precise pe care le urmăresc pentru a le transpune în viașă, chiar dacă eforturile sunt foarte mari este zodie bună pentru culturiști. Ei nu fac economie de resurse pentru a atinge idealul pe care și l-au definit. Totul la această zodie se bazează

pe luciditate și pe curaj. Vărsătorii au știința dozării efortului și sunt foarte disciplinați. Ei urmăresc cu tenacitate planurile pe care și le construiesc și nu se abat de la ele, iar corecțiile dispuși să le facă se referă strict la ceea ce sunt convinși că le aduce un plus cert de eficiență în rezultate. Succesul îi bucură dar nu-i copleșește și de aceea știu ca după fiecare succes să treacă la muncă, pentru a pregăti o nouă victorie și tot așa. Ei nu se satură de muncă și au credința că numai calitatea muncii lor îi va face să fie apreciați de cei din jur.

Palmaresul său include participări în mari competiții de culturism precum:
1978, Campionatul Național de Culturism, categoria juniori, locul 1
1982, Campionatul Național de Culturism, categoria semigrea seniori, locul 3
1982, Daciada- campionat internațional, locul 3
1983, Campionatul Național de Culturism, categoria 88 kg  seniori, locul 1
1983, Daciada- campionat internațional, locul 3
1984, Campionatul Național de Culturism, categoria 88 kg  seniori, locul 3
1986, Campionatul Național de Culturism, categoria 88 kg  seniori, locul 3
2000, Campionatul Național de Culturism, categoria 90 kg  seniori, locul 5
2001, Campionatul Național de Culturism, categoria 90 kg  seniori, locul 2
A urcat pe scenă alături de Nicolae GIURGI, Eugen KANTOR, Mircea SIBICEANU și mulți alții.
Eugen DEMENY a început să practice culturismul în 1975, la vârsta de 16 ani. 
Caracteristicile biologice ale lui Eugen DEMENY sunt:
Înălțome: 172 cm
Greutate: 96 kg
Circumferință piept: 132,5 cm
Circumferință braț: 52,5 cm
Circumferință talie: 86 cm
Circumferință coapsă: 69 cm
Circumferință gambă: 44 cm
În intervalul 1980 -1990 culturistul Eugen DEMENY a fost recunoscut ca fiind sportivul cu cele mai mari brațe, în acele vremuri granița celor 50 de centimetri fiind extrem de greu de trecut la circumferința brațelor culturiștilor, iar la noi primul a fost Gheorghe HUMĂ.
La 17 ani a participat în competiții unde a obținut premii, diplome și medalii atât pentru culturism cât și pentru probe de genuflexiuni cu greutăți și la proba de împins haltere din culcat. 
Prima sală unde Eugen DEMENY s-a dezvoltat ca sportiv în ramura culturism a fost sală de haltere, folosită de culturiști după ce halterofilii își încheiau antrenamentele, dar în acele vremuri culturismul în afara câtorva mari cluburi unde erau antrenori specializați, antrenamentele se derulau folosind metode empirice căci lipseau cărțile, revistele și cursurile de specialitate. Mulți ani, culturismul era privit ca sport patronat de federația Română de Haltere, iar la noi, campionatele de culturism au apărut destul de târziu.
Performanțele personale ale lui Eugen DEMENY au fost genuglexiuni cu greutatea de 240 kg, împins din culcat cu 180 kg, îndreptări cu greutate de 240 kg. Rezultatele le-a obținut antrenându-se la Clubul Sportiv Municipal Cjul, una dintre marile pepiniere de sportivi de mare performanță ai țării noastre.

Intrând pe contul de facebook al culturistului Eugen DEMENY se va vedea o fotografie cu acesta având în planul al doilea nenumărate medalii, cupe și medalii, căci întotdeauna participările sale în competiții au fost remarcate de arbitrii ca fiind speciale, iar ocuparea unui loc pe podium a lui Eugen DEMENY a fost tot timpul o obișnuință ani în șir.
Culturistul Eugen DEMENY și acum, la ceva vreme de la retragerea din activitatea competițională este prezent în sala de forță și se antrenează pentru a se menține în formă ca întotdeauna.
Antrenamentele culturistului Eugen DEMENY au avut o durată 4 ore, începând cu ora 14,30 de trei ori pe săptămână și lucra toate grupele musculare la fiecare antrenament. Având o zestre genetică excelentă, Eugen DEMENY a reușit ca prin multă muncă să ajungă la performanța care să-l impună în lumea culturiștilor ca fiind cu definire, simetrie și tehnică la nivelurile cele mai înalte. Studiind cu atenție abdomenul său inferior care este de invidiat, trebuie să se știe că secretul obținerii lui este dat de dietă și de sute de abdomene executate corect la fiecare antrenament. Era o atletă americancă de mare performanță care etala și ea un abdomen fabulos, dar la ea secretul era executarea la fiecare antrenament a 2.000 de abdomene, fără vreo abatere la nivelul calitativ.  Lipsa unui profesor de balet și a unui regizor muzical au făcut ca aparițiile sale la proba liberă să genereze o serie de decalaje care l-au dezavantajat, știut fiind faptul că exercițiul liber pe durata celor 90 de secunde are un rol hotărâtor când sportivul arată grație, continuitate, cursivitate și ritm în mișcări.
Înainte de anul 2000 Internetul nu era atât de prezent ca acum în viețile noastre, sursele de inspirație erau limitate, iar specialiști în coregrafie care să cizeleze exercițiile libere ale culturiștilor nu existau. Chiar și acum, mulți culturiști își crează singuri coregrafia și-și aleg singuri muzica, reușitele lor fiind legate de numeroasele surse de inspirație de pe Internet.
Consider că sportivul Eugen DEMENY este un reper important pentru culturismul românesc din toate timpurile, căci a dovedit prin muncă asiduă că se obțin performanțe într-un sport unde știința nu pătrunsese atât de adânc așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, când performanța culturiștilor este legată foarte mult de activitatea din laboratoarele de mecanică și de chimie.
Față de perioadele actuale, culturismul de acum 25 sau 30 de ani se practica folosind un număr limitat de aparate precum gantere, băncuțe, spaliere, haltere și bare, iar marea diversitate de suplimente, proteine, creaqtină, arginină, glutamină, precum și știința antrenamentelor nu existau. În contextul de atunci culturiștii nu erau definiți, fibrați și vascularizați ca acum și de aceea privind în urmă trebuie să evaluăm cu exactitate evoluțiile înregistrate de acest spoprt. Numai dacă privim costumul de azi al sportivilor și îl comparăm cu costumele în care se prezentau sportivii acelor perioade, vedem un salt uriaș. Sportul nu stă pe loc și de aceea trebuie efectuate evaluările în mod corect, fără judecăți de valoare actuale pentru perioade de demult, fără a ține seama de condițiile de atunci. Ceea ce acum este un lucru normal, atunci se prezenta ca o situație specială și performanța în culturism a suferit modificări în zona criteriilor de apreciere și de cuantificare, lucru absolut normal, care reflectă evoluția acestui sport.



(28 februarie 2021)












No comments:

Post a Comment