Wednesday, February 10, 2021

Scara valorilor

 În diferite domenii se fac sondaje și publicul are posibilitatea să acorde punctaje elementelor specificate în listă. ca să devină atractivă interacțiunea om-formular, se va specifică faptul că cel care nimerește ierarhizarea care rezultă din media punctelor acordate, va obține un premiu important, tras la sorți, dacă există mai mulți participanți cu același punctaj.
O astfel de scară a valorilor are caracter relativ, căci ar fi de dorit ca persoanele care acordă punctaje să fie specialiști recunoscuți, ceea ce în realitate nu se întâmplă. 
Sunt astfel de clasamente pentru: 
- cele mai bune 10 filme ale tuturor timpurilor.
- cele mai vestite 10 monumete ale lumii,
- cele mai bune 10 cărți ale tuturor timpurilor.
Se stabilesc ierarhii în sport cu performanțele în ordinea descrescătoare. În acest fel vom alfa care sunt primii 10 săritori în înălțime, care sunt primele 10 performante la 100m plat și tot așa.
În toate cazurile trebuie să specificăm criteriul de performanță, intervalul de timp la care se face referirea și colectivitatea. 
Cel mai bun elev de clasa a XII-a din liceul X, din promoția Y, iar criteriul este media aritmetică a celor 4 ani de liceu. După aceea se completează lista cu ceilalți elevi în ordinea descrescătoare a mediilor. Se obține o scară a valorilor.
În producție, scara valorilor se construiește ceva mai anevoios. Sunt situații în care se iau în considerare:
- numărul de solicitări rezolvate,
- numărul de contestații a soluțiilor,
- punctaje ale aprecierilor directe.
dacă aceste criterii ar fi agregate corect și ar fi ierarhizate persoanele dintr-un birou, cu siguranță că activitatea din organizații ar fi cu mult mai bună. Lipsa unei scări a valorilor duce la bălăceala din administrații și din companiile cu mari probleme de eficiență. Acolo toți sunt foarte buni, pentru că în realitate nimeni u are interes să zgarmene mușuroiul.

(11 februarie 2021)




(11 februarie 2021)

No comments:

Post a Comment