Tuesday, February 23, 2021

Omul nu-i ca vinul, dar

La noi este vorba că omul nu-i ca vinul, cu cât e mai vechi, cu atât e mai bun. Mergând pe aceeași premisă, societatea românească este invadată de copii minune. Cultura mondială știe că Wolfgang Amadeus MOZART era renumit prin compozițiile sale de la 11 ani. Mihail EMINESCU a publicat poezia sa O, mamă... la numai 16 ani. Évariste GALOIS era deja cunoscut în lumea matematicienilor încă de la 18 ani. Unii abuzează de aceste exemple și forțează evoluția în carieră, deși realitatea este un pic alta. Sunt cunoscute cazuri de tineri matematicieni români care la o vârstă de sub 30 de ani, erau prin teoriile descoperite de ei, nume mari în lumea matematicienilor din lumea întreagă. Ei au devenit profesori universitari pentru valoarea lor recunoscută.
Acum este la modă arderea etapelor, adică toată lumea dorește să devină profesor universitar sau doctor în științe, indiferent prin ce metode, mai ales că acum sunt la modă metodele cantitative de a evalua strict calitatățile profesionale ale unui candidat. Sunt nenumărate metode de a evita adevăratul impact al calității, dintre care voi enumera:
- alcătuirea unei comisii de evaluare îngăduitoare,
- publicarea contra cost a articolelor indexate,
- definirea de criterii relaxate cu dedicație,
- atmosfera îngăduitoare în jurul intereselor.
Numai așa se explică numărul redus al cercetătorilor autentici din departamentele universităților reuniți în echipe puternice, căci personalități care dezvoltă proiecte de cercetare individuală sunt foarte numeroase, iar rezultatele sunt foarte importante. Numai că la ora actuală în cercetarea științifică de vârf se pune problema lucrului în echipe puternice, din laboratoare extrem de bine dotate cu cele mai noi echipamente. Omul cu e ca vinul, dar nici poșirca nu e ca omul, cu cât e mai tânăr cu atât e mai spectaculos.



(23 februarie 2021)

No comments:

Post a Comment