Sunday, February 14, 2021

Un semieșec anunțat

Pandemia a scos la iveală unele dintre carențele din managementul orientat pe proiecte al UE. Concret, vaccinul AstraZeneca:
- a apărut mai târziu decât vaccinurile rusesc, chinezesc și american,
- are eficiență de 76% în timp ce celelalte au peste 95%.
Cercetarea științifică în UE este:
- inegal dezvoltată,
- specializările sunt difuze,
- finanțările suunt intermitente,
- competitivitatea e redusă,
- businessul este dominant.
Ideea de derula activități pe bază de proiecte este bună, numai că managementul de proiecte în UE este afectat de o birocrație excesivă, performanța fiind trecută pe locul al doilea. Proiectele sunt finanțate pe perioade de 3 ani și uneori apar și prelungiri. Eu aș zice să se studieze un indicator, să-i zicem ALFA dat de relația:
ALFA = A / B
unde:
B - numărul de proiecte de cercetare finanțate prin proiecte UE,
A - numărul de activități de cercetare finanțate de UE care continuă autonom și după 5 ani.
Am văzut multe proiecte, nu neapărat finanțate de UE care au primit finanțare 3 ani și după 3 ani nu au reușit să continue activitatea, căci startul a fost eronat și viabilitatea a fost dată strict de perioada cât a fost asigurată finanțarea, continuarea nefiind posibilă căci nu au existat elementele care să asigure autonomia activității pentru care au existat banii UE de start.
Momentul adevărului l-a dat pandemia pentru UE și din faptul că țările membre au ajuns să stea la mâna producătorilor chinezi de măști și nici ventilatoarele nu au avut capacitatea de repliere țările UE pentru a le produce. Se știe că Mama Rasia, cum zicea STALIN a avut capacitatea să treacă rapid economia pentru cerințele războiului și numai așa au reușit să învingă Germania nazistă. Ori fabricile din țările membre UE s-au comportat ca miriapodul cu mii de picioare, neavând capacitatea să treacă rapid pe producția de pandemie și s-a văzut concurența jenantă pe impăortul de ventișatoare dintre țările UE.
Restul este poveste...
Așa cum a fost construită UE și perfecționările aduse în timp au avut rostul lor și a mers bine. Pandemia a arătat că trebuie lucrat în profunzime ca lucrurile să meargă și mai bine în UE. Niciun efort nu este prea mare pentru a ajunge acolo unde trebuie, căci drumul a fost început. El trebuie continuat, dar altfel.




(14 februarie 2021)

No comments:

Post a Comment