Oamenii au simțit dintotdeauna dorința de ierarhizare, pentru a-i identifica pe:
- cei mai buni 10 sportivi ai anului,
- cei mai buni elevi ai liceului,
- cei mai buni studenți ai universității,
- cei mai buni dintr-un domeniu.
Se stabilesc diferite ierarhii precum:
- cele mai bune 10 filme ale tuturor timpurilor,
- cei mai buni 10 fotbaliști ai secolului al XX-lea,
- cele mai traduse 10 cărți ale tuturor timpurilor,
- cei mai mari 10 navigatori ai lumii.
Toate aceste ierarhizări au menirea de a diferenția oamenii între ei, de a stimula performanța și de a obține o imagine asupra stadiului în care se află o anumită colectivitate. Clasificarea țărilor după numărl de laureați ai premiilor NOBEL obținute sau după numărul de universități aflate în top 100 va spune multe despre stadiul în care se află cercetarea și învățământul în țările ce ocupă primele poziții și cât au de muncă acele țări care se află la coada clasamentului.
Pentru aceasta trebuie:
- definit un criteriu,
- stabilite proceduri de măsurare,
- definit un indicator agregat,
- efectuarea ierarhizării.
Este important ca lumea să accepte:
- algoritmul,
- colectivitatea,
- rezultatul,
- evaluatorii,
- transparența.
La un concurs de culturism eistă mai multe probe. Se stabilesc câștigătorii problelor. Ei sunt cei mai buni pentru fiecare probă de concurs. În final, se face un concurs între câștigători. Cel care câștigă, este campionul absolut, adică este cel mai bun dintre cei mai buni. Va exista în fiecare an un campion absolut, deci un culturist care este cel mai bun dintre cei mai buni.
La o universitate, în fiecare an se stabilesc:
- șefii de promoție din fiecare facultate,
- șeful de promoție pe universitate.
Dacă șefii de promoție din facultăți sunt cei mai buni absolvenți, șeful de promoție la nivel de universitate este cel mai bun dintre cei mai buni.
În sport se procedează la fel pentru fiecare disciplină sportivă. Se ia lista sportivilor cu rezultatele din anul în curs și se ierarhizează descrescător dacă e vorba de săritura în lungime, săritura în înălțime, aruncarea greutății, aruncarea suliței sau crescător dacă este vorba de durata în care a fost alergată suta de metri sau durata în care s-a terminat maratonul sau o altă probă de alergare.
Și în viața de toate zilele, pentru meseriași se stabilesc ierarhii. Chiar dacă activitățile nu au grad de omogenitate ridicat, ierarhizarea se acceptă prin agregarea tacită și mentală de indicatori calitativi, încât să rezulte acea ierarhizare necesară, pentru a fundamedta decizii favorabile. Fiecare om vrea să meargă la cel mai bun medic, la cel mai bun mecanic auto, la cel mai bun restaurant și tot așa.
Internetul este cel care permite alcătuirea de ierarhii, chiar și prin acordarea de note de către colectivități extrem de eterogene. ca la patinaj, în calculul indicatorilor sunt excluse punctajul minim și punctajul maxim, după care se cumulează punctele sau se calculează media aritmetică. Cei mai exigenți alcătuiesc eșantioane, aplică teste statistice de verificare a ipotezei că mediile nu diferă semnificativ, caz în care alegerea celui mai bun dintre cei mai buni, statistic vorbind, este reprezentativă.
Concluzie: să nu uităm că la noi cultul personalității s-a dezvoltat prin punerea în fruntea listei pentru cei mai buni, exact a celor care nu îndeplineau în mod real criteriile.
(13 februarie 2021)
No comments:
Post a Comment