Sunday, February 14, 2021

Culturistul Marius IORGA, un tânăr valoros

  


Am urmărit activitatea lui Marius IORGA pe Internet, în presă și pe paginia sa de Facebook dar și pe alte pagini cum este aceea a FRCF. Am convenit să realizăm un interviu. Răspunsurile lui Marius IORGA sunt precedate de acronimul RI, iar întrebările pe care i le pun sunt precedate de acronimul II.


II:  Marius, să începem cu începutul. De ce culturism?

RI: Ce pot să spun de început.. Hmm.. prima intenție când am intrat în sala de forță a fost de a schimba ceva la mine pe plan psihic. Sunt destul de introvertit. Nu m-am gândit că voi participa vreodată la un concurs de culturism. Am început de acasă să mă antrenez pentru un an de zile. Îmi era rușine de felul cum arătam și nu puteam să merg așa la sală. Am început la 19 ani, iar in primul an de facultate l-am cunoscut pe bunul meu prieten Alex DUMITRU, care m-a îndrumat în fiecare pregătire. Când l-am văzut prima oară am ramas șocat.. am ajuns la concluzia că eu încă nu pot spune că fac sală și că vreau să arăt și eu așa. 


II
:  Care a fost parcursul tău școlar?

RI: Am terminat Colegiul Național “Mihai Viteazul” din Slobozia, Ialomița (profil științele naturii). După am urmat Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București. 

II:  Cum ai ales facultatea pe care ai urmat-o?

RI: Am ales facultatea din pasiune pentru sport. Mă bucur că nu m-am lăsat influențat de nimeni și am mers pe drumul meu. La început aveam de gând să mă specializez pe fotbal, dar cu cât am avansat în sală mai mult cu atât mi-am dorit să mă specializez pe culturism și fitness. Țin minte și acum că în anul 3 de facultate îmi petreceam jumătate de zi în sala de forță chiar dacă eu mă antrenam 1-2 ore.

II:  Ai un idol?

RI: Nu pot spune că am un idol. Părinții mei sunt un exemplu pentru mine. Ei m-au învatat ce e disciplina, perseverența, sacrificiul și multe alte calități care m-au format ca om în ziua de azi. Printre sportivi am preferați cum sunt Phil HEATH sau Kevin LEVRONE. 

II:  Crezi în zodii? Tu ești născut în zodia Gemeni care pe culturiști îi caracterizează astfel: Gemenii numai aparent ar fi persoane care n-ar îndeplini cerințele de a face culturism. Ei sunt predispuși spre meditație, spre abordări artistice și spre lucruri care necesită migală.Ei au un mod al lor de a-și organiza munca și tot timpul dau senzația că sunt în contratimp cu ceilalți. Realitatea este cu totul alta. Tot ceea ce întreprind persoanele din acestă zodie nu este în vitrină. Ei lucrează foarte retrași, fără a fi zgomotoși sau ostentativi. Numai dacă sunt provocați, ei răspund cu fapte demonstrând că lucrurile stau cu totul și cu totul altfel. Diferențele pe care ei le generează sunt uriașe. Am văzut un astfel de nativ în gemeni care a fost zgândărit să facă niște flotări. Cel care a fost inițiatorul a executat cam 23, în timp ce nativul în gemeni a executat lejer vreo 70 și finalul a fost apoteotic, flotări cu bătăi din palme. Cât este adevărat din acestă caracterizare?

RI: Nu sunt eu cu zodiacul, dar din ce spui acolo ma caracterizează. Însă din primele caracteristici pe care le-ai spus acolo eu consider ca sunt necesare pentru a face culturism: meditatie, lucru artistic și migala. Nu consider acest sport dintr-o bucată unde o fac oamenii fără creier. Ai nevoie de meditație,  de timp de gândire, să știi să te analizezi ca să poți evolua; artisticul e o parte importantă a culturismului. Sunt multi care au un fizic extraordinar, dar care nu pozează bine. Ai nevoie de puțin simț artistic ca să poți expune corpul pe scenă. Iar ca să reușești într-un sport ca acesta clar ai nevoie de organizare și disciplină. Eu văd toate aceste calități necesare pentru a face culturism.

II:  Care sunt parametri tăi biologici?

RI: Înălțime 173 cm, greutate 85kg (la concurs 71-72kg). Circumferințele nu prea obișnuiesc să le măsor. A trecut ceva timp. Din ce îmi aduc aminte aveam în jur de 42 cm in braț și gambă, iar la coapsă vreo 64 cm. La coapsă simt eu că acum am mai mult. 

II:  Lumea vorbește mult de zestrea genetică. Tu care ai făcut o facultate, cum detaliezi această problemă?

RI: Ca în orice sport geneticul are un rol important, dar văd acest lucru ca pe un dezavantaj. Sunt rari cei înzestrati genetic care au și mentalitate de campioni. Multi sportivi cu genetic bun uită să se antreneze și sunt depășiți de cei cu genetic mediocru, pentru că muncesc mai mult. Consider că atunci când geneticul și munca multă se combină nimic nu poate opri acel sportiv spre succes. Din păcate pentru mulți cu genetic nu se ajunge acolo pentru că se mulțumesc cu puțin și realizează prea târziu ce au pierdut. 

II:  Facultatea te ajută în pregătirea ta ca sportiv de performanță?

RI: Nu cred. Pe mine unul nu. Au fost unii profesori care știau ce fac și au fost ințelegători. Nu știu ce să zic acum, dar cred că unele sporturi aveau privilegii. Culturismul nu era privilegiat. Însă aveam dreptul la scutire de performanță care era de diferite procente în functie de sport. 

II:  Care a fost prima ta participare la un concurs de culturism?

RI: Prima data a fost in aprilie 2018 la faza zonală de la Ploiești unde am obtinut locul 3. 

II:  Reporterii pun o întrebare bizară, standard și lipsită de sens, dar eu tot ți-o adresez: cum te-ai simțit pe scenă la prima ta participare? Cum a fost sala? Cum a fost juriul? Cum te-ai autoevaluat după terminarea exercițiului?


RI
: Știu ziua aceea aproape la perfecție. De când am ajuns dimineața în Ploiesti și căutam sala pentru că nu știam unde e, până seara când eram singur în gară cu trofeul în mână și medalia.. și toata lumea se uita la mine pentru că aveam vopseaua pe mine. Haha. Totul a fost ok la cântar și la înscriere. Știu ca începusem să am emoții cand Alex DUMITRU a început să mă dea cu vopsea. Parcă aveam un nod în gât, iar când am ajuns în spatele scenei și ne-au spus că mai avem 15-20 minute până intrăm deja începusem să mă sufoc. Am îneput să fac și eu flotări după cum făceau alții până când ne-au chemat. Pe scenă totul parcă a trecut instant, uitasem chiar și cum să fac pozițiile. Haha, eram pierdut rău. Locul cred că fost meritat. Arbitrii mi-au spus ca am nevoie să cresc spatele (ceea ce înca fac; e o grupă dificilă pentru mine) și că am nevoie de o definire mai bună pe picioare. Mi-au spus că dacă vin mai definit pe coapse pot scoate o medalie la nationale. Pur și simplu după concurs nu m-a interesat locul ocupat, ci doar că am participat și mi-am indeplinit un vis. Eram fericit. Nu pot descrie în cuvinte.

II:  Ca să urci pe scenă ai definite obiective. Care sunt acestea?

RI: Hmm am obiective ce țin și de concurs și de loc, cât și obiective pe fizic. Pentru următoarele naționale vreau medalie, iar fizic am de gând să obtin cea mai bună definire a mea pe coapse. În partea de sus nu a fost problemă de definire niciodată. Coapsele mi-au dat bătăi de cap mereu. Consider că sunt bine proporționat. La spate ar trebui să cresc mai mult pe dorsalul inferior și cam atât. Condiția pe scenă sa fie excelenta. Așa consider că un concurs poate fi cîștigat. 

II:  Care este programul normal al tău de antrenament?

RI: Am încercat diferite abordări și de multe ori mă complicam și aveam tendința să intru în panică pentru că ceea ce făceam consideram că nu e bine. Am ajuns la concluzia că mai bine mă antrenez fără să mă complic. O grupa musculară o dată pe săptămâna și o selecție a exercițiilor încât să simt mușchiul că este stimulat. 

Luni - spate

Marți - umeri

Miercuri - brațe

Joi - pauză

Vineri - Picioare

Sâmbătă - Piept

Duminică - pauză

II:  Dar programul tău pentru pregătirea unei compatiții?

RI: Programul rămâne cam același. Încerc să nu aduc multe modificări, ci saă mențin aceeași intensitate pe care o am în perioada de acumulare. Singurul lucru pe care îl schimb sunt coapsele unde separ. Fac o zi specială pentru cvadriceps și gambe, iar în altă zi unde lucrez bicepsul femural, fesieri și gambele pentru a doua oară.

II:  Culturismul este un sport scump. Cum îi faci față?

RI: Este foarte scump și îi fac față cu greu. E și o perioada destul de grea din cauza virusului. Însă când vine vorba de priorități nici nu se pune problema ce voi alege prima dată. O dată pe an tot îmi asigur bugetul ca să pot participa și pe lângă asta și Clubul Sportiv Teleorman Alexandria m-a ajutat în ultima perioadă. 

II:  Să vorbim despre clubul la care activezi.

RI: CST Alexandria. Acest club mi-a oferit mai mult decât mi-aș fi dorit eu. Pe lângă ajutorul oferit la concurs, mi-a oferit și o a doua familie. Am cunoscut oameni de nota 10 cu care am format legături. Eu fiind în Bucuresti nu pot merge tot timpul, dar pot să spun că atunci când trec prin perioade dificile hotărăsc să merg acolo și îi simt cum îmi da un reset. Vin de acolo cu un moral bun, cu o stare pozitivă și cu mai multă încredere în mine. 

II:  Să vorbim despre atmosfera de la club, despre antrenorii de acolo.

RI: Atmosfera cum am spus și mai sus e de nedescris. Când ajung în sală toată lumea se antrenează. Nu pierde nimeni timpul pe telefon sau făcând altceva. Toți împărtășim aceeași pasiune și suntem uniți. Antrenorul Florian DUMITRU mereu ne oferă încredere și mai mult de atât spune sincer ce are de zis. Chiar ultima data cand am fost ne-am cam întrecut la un antrenament. Haha. Cred ca mi-am depășit niște recorduri atunci. 

II:  Cum este managementul clubului?

RI: Nu știu foarte multe despre asta. Domn’ profesor se ocupă sa discute despre asta. Știu doar că se fac eforturi să ne susțină și noi trebuie să fim pregătiți să facem performanță. 

II:  După fiecare participare la un concurs, trebuie să reiei antrenamentele pentru următoarea participare. Cum apare motivarea?

RI: În momentul ăsta nu mai am nevoie de motivare. Pur și simplu o fac pentru că îmi place. Mai ales dacă sunt dezamăgit de rezultat și de mine.. nici nu se pune problema de motivare. Anul acesta de exemplu sâmbată am avut concursul, duminică am luat o mică pauză pentru ca am fost și pe drum, iar de luni am fost în sală la 7 dimineața cu gândul că trebuie să mă îmbuntățesc. Eu nu mă bazez pe motivație în culturism, ci pe pasiune și disciplină.

II:  Se vorbește de autoevaluare. Cum îți dai seama că ai ajuns la forma maximă, pentru a participa la concurs? Unii folosaesc oglinda. Tu cum îți dai seama că ești pe drumul cel bun?

RI: La fel ca ceilalți ma uit și eu în oglindă. Mă compar cu formele fizice anterioare și încerc să fiu cât mai realist. Am participat de 5 ori până acum și pot să spun sincer că o singură dată consider că am fost aproape de potentialul meu. Deci și atunci se putea mult mai bine. Anul asta cred ca pot face asta. Pot sa vin 100% pe scenă când vine vorba de definire.

II:  Care este structura programului de antrenamente?

RI: N-am o structură anume. Ordinea exercițiilor, a seriilor și repetărilor diferă de la o grupă la alta. Nu fac la fel la toate grupele. Mi-am așezat spatele și picioarele să le lucrez după o zi de pauză pentru ca pot da 100% și asta îmi e prioritatea. Îmi aleg cele mai bune exerciții pentru mine și încerc să fac mai mult de la antrenament la antrenament: o repetare in plus sau să măresc greutatea. 

II:  Ai o dietă?

RI: Nu am o dietă anume. Îmi contorizez caloriile și în special îmi urmăresc cantitatea de carbohidrați. Nu e un secret ce fac culturiștii. Totul se face din manipularea carbohidraților. Surplus și deficit caloric la momentul potrivit și atât. Nu există alimente sau diete minune cum cred mulți oameni. Folosesc alimente pe care corpul meu le absoarbe și le digeră foarte bine.

II:  Ce suplimente folosești?

RI: Daca ar fi sa fac o lista ar fi cam asa: izolat proteic, creatina, EAA,  glutamina, complex de multivitamine, probiotice si enzime digestive, vit D3, vit C, GABA, complex pentru articulatii. Cam asta folosesc în momentul acesta.


II:  Ai fotografii din care să se vadă evoluția ta de la o perioadă la alta. Când le privești faci analize? Corectezi programele de antrenament.

RI: Da, încerc să mă analizez. Știu ce puncte slabe am și unde trebuie să lucrez mai mult. Așa exersez și pozitiile de concurs atunci când nu mă vede un ochi din exterior. Consider că pe lânga părerea mea am nevoie și de parerea altcuiva specializat. De multe ori sunt prea entuziasmat și sunt lăsat dus de val.

II: Ce calități trebuie să aibă un tânăr pentru a începe să facă culturism?

RI: Să fie disciplinat. E singura care îmi vine în minte. Motivația e trecătoare și nu ar trebui să ne bazăm pe ea. Ar trebui să fie perseverent și rabdător. Rezultatele nu vin peste noapte. 

II: Ce defecte nu trebuie să aibă un tânăr pentru a începe să se ocupe de culturism?

RI: Să nu aibe vicii ce îi pun sănătatea în pericol. Un alt defect ar fi anturajul prost. Nu îmi vin multe in cap.. să nu fie sensibil și delasator. 

II:  Ești personal trainer. Cum te-ai certificat?

RI: Am finalizat studiile la UNEFS București cu specializare culturism. Programul de studiu ales in facultate a fost “Sport și performanta motrică”. 

II:  Care este motto-ul tău de viață?

RI: Ieși din zona de confort. Doar așa vei progresa.

II:  Ca să fii credibil în fața elevilor tăi trebuie să te prezinți într-un anume fel. Cum procedezi?

RI: Încerc să nu mă laud cu ce fac eu și ce am realizat eu. Încerc să îi fac să înțeleagă ce pot realiza ei. Ce beneficii au dacă urmează stilul ăsta de viață și cum pot evolua ca oameni. Vreau să îi fac să inteleaga că acest proces te schimbă pe toate planurile fizic, psihic și spiritual. 

II:  Ce metode folosești pentru a-i face pe elevii tăi să progreseze?

RI: Nu am o metodă anume. Doar sunt foarte sincer și ajung ei singuri la concluzia cea mai bună. Nu îmi place să îmi bat joc și să profit de nimeni. Când sunt sincer își dau seama că dacă fac ce spun eu vine progresul și de atât e nevoie.

II:  Cum te documentezi pentru competiții și pentru antrenamentele cu elevii tăi?

RI: Pentru competițiile mele ascult de antrenorul meu și în plus mai urmăresc antrenori din afară destul de cunoscuți pentru idei noi. Pe lângă asta mai citesc un studiu, ascult un podcast, etc. Încă nu am ajuns să merg cu elevii la competiții. Nu consider ca am experiența necesară încă. E o diferență mare între a antrena o persoană pentru a-i schimba stilul de viață într-unul sănătos și a antrena pe cineva pentru o viitoare participare la o competiție.

II:  Faci parte dintr-u club sportiv important. Vorbește despre el și despre sportivii și antrenorii de acolo, te rog.

RI: Cred că am vorbit mai sus cam tot ce puteam să zic de clubul sportiv. Mi-a oferit cred că maximul posibil pentru acest sport și nu cred că sunt multe cluburi în România care fac asta pentru sportivii lor.

II:  Anul 2020 a fost anul pandemiei. Cum a afectat acea stare activitatea ta de culturist?

RI: A afectat destul de mult. Cel mai mult pe plan psihic pentru că așa cum am spus sunt introvertit și am avut niște stări destul de urâte. Financiar totul a fost la pământ, iar fizic nu mai am cuvinte. A trebuit să mă opresc din antrenamente în momentul în care ajunsesem într-un vârf de formă. M-am antrenat în casă ca toata lumea, dar nu se poate compara cu ceea ce faceam în sală. Revenirea a fost grea, dar am reușit până la urmă, iar acum am ajuns din nou într-un vârf de formă. Sper ca situația să rămână așa.

II:  Ai participat la concursuri, nu?

RI: Da am participat la Campionatul National de seniori la categoria de 80kg.

II:  Am urmărit competițiile transmise live pe Internet. Organizarea a fost excelentă. Tu cum ai perceput acest nou mod de a fi în competiție?

RI: Organizarea a fost cât de cât ok având în vedere situația cu virusul. Cred că se putea mai bine, cel puțin din punct de vedere al anunțării concursului. Am fost anunțat târziu și mi-a fost greu să intru în formă. Nu aș vrea să vorbesc nici de bine, nici de rau. Sunt sigur că toți din federatie își dau tot interesul.

II:  Care au fost rezultatele?

RI: Din păcate am obținut locul 7. Dezamăgitor fiind primul an la seniori, iar cu un an înainte câștigasem naționalele la juniori. Însa dacă pot găsi scuze ar fi pandemia și timpul puțin avut la dispoziție. In 8 săptămâni aveam prea multe de făcut. Din pandemie am ieșit cu 92kg și nu am reușit să îmi fac categoria de 75kg. Era prea mult de slăbit pentru 8 săptămâni de pregătire. La mine de obicei pregătirea durează cel putin 12 săptămâni.

II:   Să vorbim despre palmaresul tău de până acum.


RI
:  Am participat la următoarele concursuri:

Campionatul National - etapa zonala Muntenia - Ploiesti, 2018 - categoria Culturism juniori mari 75kg - locul 3

Campionatul National, Sibiu 2018 - categoria Culturism juniori mari 70kg - loc 4

Campionatul National - etapa zonala Muntenia - Ploiesti, 2019 - categoria culturism juniori mari 75kg - locul 3 

Campionatul National - Sibiu, 2019 - categoria culturism juniori mari 75kg - loc 1 

Campionatul National - Sibiu, 2020 - categoria Culturism seniori 80kg - locul 7

II:  Suntem în februarie. Ce spui despre acest an 2021 din poziția ta de culturist de performanță?

RI: Recent am aflat ca următorul Campionat Național se va organiza în septembrie 2021. La forma pe care o am acum am timp suficient să vin cu cea mai bună formă fizică a mea pe scenă. Nu văd să particip la alt concurs anul acesta pe langa Campionatul Național.

II:  Dar de pe poziția de antrenor personal?

RI: Sper ca lumea să treaca de starea asta de frică și să vină la sală. Aștept să fiu pus la încercare de diferite temperamente, în special de cei tineri. 

II:  Cum te vezi peste 5 ani?

RI: Antrenand și participând în continuare la concursuri. Nu văd să fac altceva.

II:  Dar peste 10 ani?

RI: Peste 10 ani la fel ca la întrebarea anterioară, însa așezat la casa mea. Nu cred ca o să îmi pierd pasiunea asta vreodată și caut numai să progresez.


Îi mulțumesc tânărului sportiv Răzvan IORGA pentru că a avut răbdarea de a răspunde la întrebările pe care i le-am adresat. Sunt sigur că în perioadele ce vor urma el va veni cu noi rezultate, căci este un tânăr muncitor, ambițios și pasionat de munca pe care o face.



(14 februarie 2021)


No comments:

Post a Comment