Tuesday, March 8, 2016

Proiectul de țară

Îmi place la nebunie să-i aud pe unii vorbind despre ceea ce se numește proiect de țară. Pentru a stabili ceva în legătură cu acest concept, trebuie arătat că Nicolae Ceaușescu, ca orice dictator, în primitivismul său, a avut un poriect de țară. Că a eșuat este o altă problemă dar el a fost. la fiecare congres se anunța ca se dorește ca țara noastră să se apropie de Spania și de fiecare dată, nerealizând proiectul se amâna pe următorii cinci ani. Și a venit 1989 și s-a dus și dictatorul și cu el și proiectul de țară.
Acum există nenumărate scremeri dar proiectul de țară, nema.
Prin proiect de țară aș înțelege maximum două pagini cu niște obiective clare de urmărit pe 30 sau 50 de ani, acceptate de toate forțele politice, un fel de Pact de la Snagov, care să nu se mai modifice la patru ani când se schimbă puterea.
Prima chestiune trebuie să fie un simbol, LOGO cum se zice acum și un slogan. Să zicem că frunza si chestia cu gradina Carpaților este punct ochit, punct lovit și nu se mai discută. E bifat ca realizat, chiar dacă nu stau lucrurile bine deloc, dar nu s-ar mai termina niciodată discuția.
A doua chestiune trebuie să fie legată de populație, adică ceva despre cât de mulți sau cât de puțini analfabeți sa avem.
A treia chestiune a proiectului de țară trebuie să vizeze aerul, cât de mizerabil sau cât de curat. Trebuie date cifre și stabilit pe etape, dar nu ca proiectul de la Lisabona cu informatizarea care a trebui sa fie amanat și corectat că a fost nerealist.
proiectul de țara trebuie să includă satul, cât de avansat trebuie să ajungă sau sa rămână la stadiul de înapoiere de acum.
Deci, agricultura, autostrăzile, adică tot ce este important. La autostrăzi va fi un rand: în anul 2050 să fie 1250km de autostrăzi. Dar undeva, va exista un document detaliat de unde a fist extras acel numpr, 1250km.
Sunt sigur ca cele două pagini va naște nenumărate discuții, controverse și poziții aberante. Dar ideia de consens trebuie impusă pentru că un referendum necesar ar lămuri poziționarea. Am și dubii că cineva va realiza concret acel proiect. Așa cum nu sunt autostrăzi, cum orașele se dezvoltă anarhic, am mari dubii să văd cele două pagini...
(8 martie 2016)

No comments:

Post a Comment