Thursday, March 10, 2016

Carl von Linné ăla din Ferentari...

Era o istorioară care zicea că un fabricant de chibrituri era în pragul falimentului că nu=și mai vindea marfa. Un prieten i-a zis că are o soluție dar care merge o singură dată. I-a zis ca atunci când pune chibriturile, să inverseze partea cu eticheta și omul când va dori să ia un chibrit, toate vor cădea pe jos. Așa a făcut. S-a dublat vânzarea, a crescut rapid producția, dar farsa a mers așa cum a fost atenționat, o singură dată. Falimentul a venit iremediabil.

Producătorii de anvelope pentru autoturisme au avut producții în creștere. Lăcomia îi împinge pe oameni de la spate să creadă că dacă își definesc strategii șocante vor avea evoluții spectaculoase. Nu este așa. Acești producători s-au gândit să folosească în folosul lor rezultatele cercetării științifice legate de anvelopele de iarnă, care reduc cu un 10% -20% riscurile de derapaj pe zăpadă sau cu sub 6% riscurile de alunecare necontrolată pe gheață. În aceste condiții introducerea obligativității ca toți posesorii de autoturisme să aibă cauciucuri de iarnă, a făcut ca în anul introducerii acelei reguli să se dubleze cererea de anvelope. Nimeni nu mai avea posibilitatea ca iarna să iasă în trafic fără cauciucuri. În ipoteza că există și cam 20% conducători care evită să circule iarna sau riscă să circule cu anvelope de vara, producția nu se dublează, dar crește cu  80% ceea ce este foarte important.
Dacă savantul Carl von Linné zicea ca FUNCTIA CREEAZĂ ORGANUL, iată că acum și aici ORGANUL CREEAZĂ FUNCȚIA, adică lumea s-a întors cu cracii în sus.

O asociație a vânzătorilor de calculatoare, deci organul, s-a gândit să-și eficientizeze business-ul, drept care a avut o inițiativă legislativă, frumos ambalată și așa a apărut programul 200EURO, adică statul ajută pe copiii sărmani să-și cumpere calculatoare, dându-le pentru aceasta  200 de euro. Frumos și nobil este gestul statului. Așa se făcea că într-un an cam 30.000 de elevi săraci au avut acces la cei 200euro realizându-și visul de a avea un calculator. Părinții lor trebuiau să aducă niște documente la inspectorate din care să arate căt de săraci sunt. Surpriza a fost imensă când s-a văzut abundența inimaginabilă a celor cu venituri ZERO. Bineînțeles că aceștia au avut prioritate și copilașii lor au intrat în posesia celor 200euro pentru a cumpăra calculatorul mult râvnit. Niște analize au arătat că extrem de puțini dintre cei cu venit ZERO cumpărau pentru copilașii lor calculatoare de 200euro. Vânzătorii se lăudau peste tot că nenumărate dintre calculatoare săreau de 500 de euro. Fericirea a cuprins pe vânzătorii de calculatoare, pentru că legea nu a specificat să fie branduri, ci a crescut mult industria celor care asamblau în garaje și WC-uri computere de 200 euro. Au fost și tentative de a vinde calculatoare second hand, din lăcomie sau prostie deși legea interzicea.
Mi-am dat seama de multe aspecte când am avut un dialog cu unul dintre reprezentanții asociației vânzătorilor ORGANUL care  CREEAZĂ , care dorea o relaxare a limitelor, astfel încât cei care să aibe dreptul să acceseze programul să crească, FUNCȚIA creeată, adică statul să scoată și mai mulți bani din buzunar. Cu statul, tot timpul afacerile sunt mănoase și mai ales sigure.

Violența în școli a luat-o razna. Am mai discutat despre acest lucru. A fost generată nevoia de a pune sisteme de supraveghere. ORGANUL - firmele care comercializează astfel de echipamente, în cârdășie cu televiziunile,  am șters cuvântul unele pe care doream să-l pun în făța cuvântului televiziuni, au generat nevoia de a fi achiziționate astfel de exhipamente. Am făcut cândva și niște calcule și a rezultat că vânzătorii au ieșit foarte bine din afacere. Cu statul, tot timpul afacerile sunt mănoase și mai ales sigure.

Ca tabloul să fie complet, de câteva zile, un ORGAN, a creat o nouă FUNCȚIE și iată că deja se vehiculează suma: un miliard, de la buget, bineînțeles, că e sigur, tot miliard, frumos și așezat. Carl von Linné este mic copil în raport cu cât de inventivi suntem noi cei mioritici. legea lui a picat de mult, întrucât aici funcționează legea ORANUL CREEAZĂ FUNCȚIA.

(11 martie 2016)


No comments:

Post a Comment