În momentul în care am pus întrebarea: cum te vezi peste 10 ani unei persoane, aceasta s-a uitat foarte mirată. Tot timpul noi considerăm că ziua de mâine este esențială. Nu este așa. Dacă nu avem în vedere viitorul apropiat sau viitorul mai îndepărtat și trăim numai cu găndul la ziua de mâine, se perde di vedere contextul undei dezvoltări armonioase.
Un bărbat tânăr la 18 ani tebuie să se găndeaswcă cu precizie bună care va fi evoluția lui, căutând să răspundă la o serie de întrebări, precum:
- va finaliza liceul cu BAC sau nu?
- dacă va finaliza liceul cu BAC va merge la facultate?
- la ce facultate va merge?
- va finaliza studiile de licență?
- dacă va finaliza licenta va urma cursuri de master?
- după cursuri de master va urma un PhD?
- după PhD va lucra în cercatere sau în învățământ?
Se știu duratele pentru toate aceste etape din viață și se construiește un graf GANT în care se pun una după cealaltă fiecare etapă de pregătire.
Nu este obligatoriu să urmeze toată lumea această traiectorie.
Un tânăr trebuie să fei clar cu răspunsuriel la întrebări și să pună în graful GANT activitățile precum:
- terminare liceu cu BAC;
- angajare la o companie pentru a se întreține;
- urmare în paralel un curs de operator computer;
- căutare loc de muncă pentru noua calificare;
- angajare la bază ca operator computer;
- lucru pe acestă poziție 3 ani;
- plecare la muncă în Spania ca muncitor necalificat;
- obținerea unei califixcări acolo;
- lucru în Spania pe meseria obținută;
- obținerea carnetului de șofer;
- construirea unei case în șară;
- revenirea în țară;
- lucru în țară;
- plecare din nou în Spania.
Fuecare dintre noi trebuie să aibă o imagine cât de cât clară pe ce va afc în următorii cinci ani. Viitorul trebuie pregătit. Este dezolant să așteptăm să treacă timpul pe lângă noi cu activități de rutină și să ne trezim ca au tercut mulți ani fără să ne dăm seama și anumite decizii le iau alții.
orice om ajunge în meseria, în cariera sa la un punct de vârf. Cine se îmbată cu apă rece, crede că va sta acolo în vârf o mie de ani. Eroare! În vârf se stă foarte puțin. Dacă nu este pregătit terenul , evident căderea din vârf va fi un șoc pentru locatarul fotoliului de director, de manager general, de președinte sau de ceva acolo peste o mulțime de suflete.
Dramatic este faptul că unul care cade de sus nu conțtientizează ca a căzut cortina pentru el și el trebuie să facă altceva, adică să=și crească nepoțeii sau să se apuce de scris memorii. Dacă a avut înțelepciunea să ocupe un post de profesor universitar, va merge în fața studenților să delireze și el ceva acolo.
Am pretenția că tot timpul am avut graful meu GANTT și uneori am dezvoltat la fiecare etapă un mic graf GANTT ce conținea detalieri la milimetru cum s-ar zic.Și acum am graful meu GANTT pentru următorii cinci ani. Nu trebuie să exagerez. Știu ce am de făcut și enumăr:
- execuții pullups neasistat (termen 30 iulie 2016);
- mers 7.000km consecutivi cu autoturismul (pana la finele lui 2016);
- vizitat catedrala din Napoli cu statui acoperite de văl ( până în aprilie 2017);
- dat cu parașuta (până la 26 iulie 2016);
- elaborare trei cărți;
- publicare cele 3 cărți;
- solicitare de a deveni membru al unei uniuni de creație.
Tot timpul voi continua să merg la sală să desfășor antrenamente cu complexitate ridicată.
Se observă că am o bună detaliere pentru primii doi ani din cei 5, dar pentru următorii doi am de făcut lucruri importante. Se observă că nu am definit ipoteze legate de starea de sănătate. Se observă că am mers pe ipoteza optimistă. dacă apar unele probleme se vor produce decalaje și corecții. Ideia este să am un graf GANTT și acesta nu este bătut în cuie.Cine nu procedează astfel va avea mari surprize, căci atunci când vrea să tragă linie va vedea că lucrurile nu se leagă, că a făcut multe lucruri disparate. dacă avea un graf GANTT își concentra forțele pe obiective mai restrânse ca număr, obținând rezultate calitattive superioare. Managementul existenței fiecăruia dintre noi este ceva secret dar necesar. Trebuie stabilit pe etape și trebuie să răspundem cum vom fi la 25 de ani sau la 35 de ani sau la 45 de ani. Nimic în cariera noastră nu se finalizează de pe o zi pe alta și viitpriul îl construim fiecare așa cum ni-l dorim, dacă dăm dovadă de puțină organizare, ambiție, răbdare, optimism și bunăvoință.
(12 martie 2016)
No comments:
Post a Comment