Tuesday, March 29, 2016

Analiza cantitativă pe text

Fiecare dintre noi are plăcere de a scrie.
Unul scrie o scrisoare iubitei.
Unul scrie o plângere către sus, sus de tot.
Unul face o delațiune.
Unul scrie o aiureală pe o adresă de e-mail cu impact.
Unul scrie un articol de ziar.
Unul scrie o carte de poezii.
Unul scrie o teză de doctorat.
Unul scrie și el un text oarecare.
În toate cazurile textul se definește  prin anumite caracteristici precum:
- lungimea ca număr de cuvinte;
- frecvența utilizării cuvintelor;
- nivelul de diferențiere;
- gradul de asemănare cu alte texte;
- claritatea exprimării;
- consistența abordării;
- respectare reguli de gramatică;
- semnificația celor specificate;
- respectarea regulilor sintactice;
- semantica asociată.
Sunt aspecte care se cuantifică rapid și care permit realizarea unei analize suficient de detaliată a textului, înainte de a trece la analize de finețe.
În continuare este analizat textul:

Statistica este una dintre cele mai importante ramuri ale științei, întrucât este folosită de fiecare decident exact așa cum dorește. Mai mult, pentru a sublinia caracterul științific al concluziilor rupte de context sunt prezentate tehnicile utilizate, fără a se spune nimic în legătură cu trunchiere datelor, cu deformarea prin definirea de ipoteze false a întrevului context.


Acest text are 56 de cuvinte din care 48 sunt diferite,  adică pentru realizarea acestui text am utilizat un vocabular format din 48 de cuvinte. Cuvintele a și de apar de câte 3 ori, iar cuvintele cu, context, este, mai apar de câte două ori. Restul de 42 de cuvinte au o singură apariție. Dacă se calculează complexitatea relativă CR,  în sens Mc Cabe, rezultă CR = 0,0653 care indică un indicator al diversității relative DR  = 1 - CR = 0,934 cee ce arata că textul este foarte bine construit. Nivelul de diferențiere intern este onținut prin compararea entităților de bază între ele. Adică sunt comparate propozițiile pentru a vedea cuvintele comune. Cele două  fraze care alcătuiesc textul sunt ortogonale dacă sunt eliminate cuvintele de legătură. Și celelalte caracteristici trebuie analizate și se va vedea că acest text are niveluri ale caracteristicilor ca să se conchidă că îndeplinește condiții legate de claritate, consistență și de respectare a regulilor de gramatică.
Atunci când se dorește stabilirea unei concordanșe de program, a omogenității de abordare, sunt necesare măsuri de management al construirii textelor. Fără a utiliza reguli, șabloane și convenții, textele elaborate independent vor fi:
- neomogene;
- cu nivel de redundanță necontrolat;
- greoaie;
 - neconsistene;
- neechilibrate;
- disproporționate;
- cu niveluri de detaliere diferite;
- cu vocabulare având intersecție vidă.
Adică, în loc să fie elaborată o singură lucrare prin concatenare, vor rezulta niște însăilări puse cap la cap cu lopata.
În momentul de față, analiza cantitativă pe text este o necesitate și funcție de rezultatele ce se obțin trebuie făcute corecții din mers. Lucru în mod empiric are drept efect un nivel redus și contradictoriu al mesajului transmis. Pentru un interval de timp, delimitat de procese electorale, mesajele trebuie să fie simple, clare, consistente și ritmice. Ele trebuie să reflecte realitatea, dar și modul în care se dorește transformarea acesteia. Structurarea textelor presupune:
- definirea de obiective;
- enumerarea de etape;
- asocierea de șabloane completate etapelor;
- stabilirea de niveluri cantitative de atins;
- termene de atingere obiective;
- termene și costuri asociate activităților din etape.
Analiza pe text trebuie sa evidențieze cât de vagi sunt abordările și cât de imprecise sunt definirile. Indiferent de abordare, dezvoltarea pe niveluri este obligatorie, cu stabilirea ultimului nivel de detaliere.

Analiza cantitativă pe text este obligatorie și nu necesită un efort foarte mare.

No comments:

Post a Comment