Ziua națională a Franței se sărbătorește la 14 iulie, căci la 14 iulie 1789 revoluţionarii parizieni luau cu asalt închisoarea Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului monarhic pe care au dărâmat-o, iar la 14 iulie 1790 este sărbătoarea reconcilierii şi unităţii tuturor francezilor.
Ziua națională a USA este 4 iulie , zi prin acre poporul american comemorează adoptarea la data de 4 iulie 1776 a Declaraţiei de Independenţă faţă de Regatul Marii Britanii.
Ziua națională a Sloveniei este 25 iunie și este aniversată despărţirea de Iugoslavia din anul 1991.
Ziua națională a Ukrainei este 24 august și este aniversată despărţirea de Uniunea Sovietică din anul 1991.
Ziua națională a Belarus este 3 iulie și aniversează eliberarea capitalei Minsk de trupele germane în anul 1944. Bieloruşii aniversează pe Pe 25 august despărțirea de Uniunea Sovietică din anul 1991.
Ziua națională a Ungariei este 20 august când îl sărbătoresc pe Sfântul Ştefan, primul rege al maghiarilor, considerat patronul Ungariei.
Ziua națională a Rusiei este 12 iunie , când a fost declarată suveranitatea, după destrămarea Uniunii Sovietice în anul1990.
Ziua națională a Elveţiei este 1 august când a fost înfiinţată Confederaţia Helvetică în anul1291.
Ziua națională a Italiei este 2 iunie numită Festa della Repubblica când aniversează referendumul constituţional din 2 iunie 1946.
Sunt țări care au ziua națională vara, când o sărbătoresc în aer liber, cu spectacole, cu cinstirea eroilor, cu paradă militară și cu veselie mare.
În alte țări, de ziua națională ninge, este frig sau plouă. Se organizează depuneri de coroane de flori, se face paradă militară și în săli de spectacole sunt organizate serbări și conferințe.
Sunt voci care solicită ca zilele naționale ce cad iarna să fie mutate în una din lunile de vară, pentru a se face exact ceea ce francezii petrec pe 14 iulie sau americanii petrec pe 4 iulie.
Și istoria are regulile ei și unele dintre ele fac să se modifice orice. Se știe că 7 noiembrie este ziua Marii revoluții din Octombrie. E doar o chestie de calendar. La noi af ri o chestie de interpretare pentru a alege, căci la 9 mai 1877 Mihail Kogălniceanu a rostit cuvintele memorabile: Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare. Unii se gândesc la această zi care a fost marele început spre a deveni o mare națiune.
Este de discutat, de analizat și de votat. Tot timpul oamenii își doresc altceva. Unii doresc schimbări de pe o zi pe alta. 9 mai sau 1 decembrie, sunt propuneri care în viitor vor fi discutate cu înfrigurare, decizia fiind foarte greu de luat.
(14 martie 2016)
No comments:
Post a Comment