Nimeni nu spune ca la TVR să se cânte manele.
Nimeni nu spune ca la TVR să fie date emisiuni facile.
Nimeni nu spune ca la TVR să fie date știrile nu mare întârzâiere.
Televiziunea națională, comparativ cu celelalte televiziuni, trebuie să pornească de la ideia că:
- dispune de o arhivă care trebuie utilizată intensiv;
- emisiunile sale sunt altceva decât ceea ce oferă televiziunile celelalte;
- prin conținut, strategie și dinamică nu este concurentă numănui, este altceva;
- are la bază costuri minime prin necăpușare;
- se concentrează pe știință, cultură și formare;
- slujește interesului național;
- pentru alte programe colaborează cu celelalte instituții ale statului;
- are asigurate exclusivități prin reciprocitate;
- nu face jocuri politice;
- nu se implică în actul de justiție;
- prezintă puncte de vedere echilibrate și mai ales argumentate;
- nivelul abordărilor este deosebit de înalt.
TVR lucrează pe pierdere, exact așa cum erau în comunism întreprinderile care lucrau pe stoc, adică produceau constant dar nu vindeau nimic.
Răul di TVR provine dintr-un management neadecvat.
Îmi amintesc isteria care cuprinsese instituția când s-a pus problema regândirii schemelor de personal pe criterii valorice. Toate cotraexemplele erau excesive, amintindu-mi de o sopărană de la ONB care într-o intervenție telefonică se rățoia la un mare tenor, deși ea nu urcase de 10 ani pe scenă.
Abia acum am explicație la dorința subită a dictatorului de a avea televiziune de două ore pe zi. Dacă TVR avea N salariati la K ore de emisie, o regulă de trei simple pentru două ore, evident schema ar fi trebuit să ducă la un numar de salariați L = (N * 2) / K sau mă rog, pe undeva ceva mai mult...
N-a reușit el chiar cum a crezut dar un pas a făcut, mic dar semnificativ.
Cândva la CENTROCOOP s-a dorit o reducere de personal. De la 400 de persoane, după reducere au mai rămas 200. După 5 ani s-a simțit aceeași nevoie de reducere tot cu 50% a personalului și de la 900 de angajați, schema a devenit de 450. Ce frumos! Oare de ce? Un strop de miere atrage cu mult mai multe muște decât o cană cu fiere.
În TVR trebuie făcută o adevărată revoluție, tăcută, prin calitate adevărată și prin performanță dovedită.
Ma întâi trebuie definit obiectivul acestei instituții, printr-o propoziție scurtă. Un exemplu ar fi: informarea echidistantă a poporului. Să găsească cineva propoziția, tot așa cum Elena Udrea a găsit frunza cu Gradina Carpaților.
Apoi trebuie să se găsească cinci mijloace cu care să se atingă obiectivul.
Apoi să se stabilească emisiunile ce folosesc acele mijloace.
Treptat-treptat se face schema de programe și abia după aceea are loc plasarea oamenilor potriviți, dar mai întâi să existe locurile potrivite, că așa este zicerea înțeleaptă a poporului. OMUL POTRIVIT (momentul 2), LA LOCUL POTRIVIT (monentul 1).
E loc pentru o mare diversitate, cu condiția să fie lucruri de calitate, de mare calitate, fără stupizenii, banalități și fără prostii, adică ceva de top, că doar este TVR.
Intrarea într-o stare financiară proastă se datorează dezmățului pe bani publici dați fără criterii precise și pentru destinații precare. Abordările aleatoare sunt caracteristice persoanelor ce acționează pe cont propriu, poeți, pictori, romancieri, compozitori. Când este vorba de a monta o piesă, a face o sculptură pentru un municipiu, o lucrare monumentală, deja apar costuri și trebuie identificați banii, adică de unde vin, dacă vin și mai ales, când vin și în ce condiții.
(20 martie 2016)
No comments:
Post a Comment