Sunday, March 20, 2016

Necesitatea de a număra ca etapă în proceduri

Am auzit că:
- se reutilizează seringi de unică folosință;
- uneori sunt uitate ustensile medicale în pacienți la operații;
- rămân tampoane de vată în pacienți;
- se folosesc ustensile nesterilizate foarte bine;
- mănușile se reutilizează nepermis de mult.
Consider că toate acestea sunt preîntîmpinate cu mare ușurință dacă se instituie în procedurile specifice etape de numărare.
Dacă o infirmieră care face analize ia dimineața pe inventar 100 de seringi de unică folosință, asemeni militarului care pleacă la poligon gloanțe bob numărat, și face 73 de recoltări de probe, la plecare va trebui să predea 27 de seringi neutilizate și într-un sac să aibă 73 de seringi folosite cu ac deformat și corp perforat. În acest scop, sub ochii pacientului va desface pachetul sigilat cu seringa și cu acul și tot sub ochii lui va folosi un aparat care distruge prin îndoire acul și perforează corpul seringii. Toată lumea se asigură că seringa nu se mai reutilizează. Vor exista panouri în sala de recoltare și pe holuri dar și infirmiera va prezenta pacientului procedura. pacientul va semna că a văzut seringa sigilată și va semna și că a văzut când seringa și acul au fost distruse. Totul se gestionează prin semnături unice. Absența semnăturilor de predare și de primire dar și absența semnăturilor pacientului atrage după sine sancțiuni dure pentru infirmieră. Pacientul nu va beneficia de nicio despăgubire de niciun fel dacă clinica face dovada că el a acceptat să se supună analizelor fără a fi verificat ca seringa și acul au fost sigilate, respectiv, că a participat la distrugerea acestora.
În cazul ustensilelor folosite la intervenții chirurgicale, acestea vor fi pe o listă și se preiau, respectiv, se predau după intervenție. Absența unei componente din listă atrage după sine decizii de ordin tehnic urgente pentru a preîntâmpina infecții ale pacienților că a fost uitat în el o ustensilă. Procedurile de numărare de dinaintea intervenției dar și de după sunt obligatorii și se evită situații dramatice.
Tot așa trebuie procedat cu tampoanele. Se preiau sub semnătură un număr de tampoane. Se predau după intervenție cele neutilizate. Se numără tampoanele murdare. Suma tampoanelor neutilizate predate la care se adauga numarul tampoanelor murdare trebuie să dea numărul tampoanelor preluate înainte de operație. Dacă nu stau lucrurile așa trebuie luate decizii deîndată.
La toate acestea m-am gandit că venind odată într-un tramvai aglomerat, niște doamne discutau că văzuseră cum erau refolosite seringi la un cabinet de recoltare probe de sânge  pentru analize și că auziseră ele cum o persoană a fost redeschisă pentru că operația i se infectase din cauza unui tampon uitat în burta pacientului. Numărarea mi se pare un lucru simplu și responsabilizarea este esențială mai ales că toată lumea a prins curaj să discute despre malpraxis și când trebuie dar mai ales când nu trebuie. Să nu uităm că sumele cerute ca despăgubiri sunt cu multe zerouri.
Pentru a evita situații delicate se impune un pic de contabilitate și în proceduri complicate, utilizând numărătoare simplă a ceea ce s-a primit, ceea ce s-a utilizat și, respectiv, ceea ce a rămas. Este ca legea transformării materiei în care ne asigurăm că nimic nu se pierde, nimic nu se uită.

(20 martie 2016)


No comments:

Post a Comment