Exista o carte scrisă de Jean de La Bruyère intitulată Les Caractères ou Les mœurs de ce siècle sau pe românește Caracterele sau Moravurile veacului, în care autorul evidențiază multe lucruri bune, calități dar și multe lucruri rele ale oamenilor. Eu mă voi ocupa de calitățile oamenilor, defectele lor nu mă interesează, că nu am ce face cu ele.
Punctualitatea este în opinia mea o caracteristică esențială a omului din ziua de azi. Un om punctualștie să-și planifice timpul și nu ăncurcă lucrurile. El ia în calcul toți facorii de risc și aranjează totul ca să fie la locul fixat în momentul stabilit, pregătit corespunzător. La mine punctualitatea este un criteriu deosebit de important în a aprecia pe cineva. Eu de fiecare dată las celui din fața mea să stabilească ora la care să ne vedem, locul și cu ce trebuie să venim fiecare relizat pentru ca întâlnirea să fie rodnică. Dacă persoana întârzâie mă deranjează profund și totul decurge în termeni de o profundă răceală și se va vedea că nu va mai fi vorba de o continuare în viitor a colaborării. De regulă, pentru a nu avea surprize, la început ofer o formă a problemei mai multor persoane și din aproape în aproape fac selecția. Daă unul dintre colaboratori are o întârzâiere și când vine nu are soluție și temporuzează e neplăcut. nu mai continui să lucrez cu respectivul. Eu am avut mult noroc lucrând ăn mediul academic am avut marea șansă să-mi ale eu colaboratorii, nu să-mi fie impuși și nici să mă aleagă ei pe mine.
Eficiența este una dintre calitățile omului pe care le urmăresc în mod special. Un om este eficient din punctul meu de vedere dacă:
- respectă termenele convenite;
- execută complet ceea ce i se dă;
- vine cu lucruri finisate;
- nu pune mii de intrebări ca să treacă la pasul următor;
- evită să dezvolte variante;
- are desene și texte scriese si semnate, nu vorbe;
- discută strict ce a făcut el;
- nu se bagă peste ceea ce a facut altul când se discută soluția lui.
Ca să nu am mari surprize, prefer să lucrez cu un colaborator 90% eu la prima întâlnire și reduc progresiv, până când respectivul vede despre ce este vorba. Toate analizele se fac pe cei 10% și la termene și la calitatea soluției care de cele mai multe ori vizează chestiuni de execuție simple, cu caracter repetitiv, calcule și a realiza ceva după un model dat. Elementele de creativitate, de dezvoltare cu nivel de complexitate mai ridicat urmează ceva mai târziu, pentru ca omul să nu se descurajeze și să facă pasul înapoi. Sunt eu cum sunt dar nu vreau să fugă nimeni de muncă numai și numai că există niște exigenșe. acestea trebuie să fie conștientizate și să cucă la actiuni și atitudini productive.
Corectitudinea trebuie să-l caracterizece pe cel care vrea să facă lucruri importante. A fi corect, în opinia mea înseamnă:
- a nu minți nici cu rost și nici fără rost;
- a separa ce este original ca rezultat al muncii și ce este preluat;
- a parcurge cu stricteșe toți pașii unei proceduri;
- a folosi după regilile impuse echipamentele;
- a nu falsifica rezultate;
- a recunoaște valoarea altora;
- utiliza criterii pe care toti le recunosc ca fiind valoroase;
- a pune la dispoziție datele de pornire și formulele ca oricine să verifice rezultatele;
- a recunoaște limitele proprii;
- a vedea care sunt direcțiile de urmat;
- a veni cu toate materialele pentru a raspunde la întrebări;
- a realiza o documenatre completă, indicand sursele.
Corectitudinea este o caracyeristică pentru orice profesie. Un mecanic auto este corect dacă spune exact ce are mașina, înlocuiește piesele defecțe și face reparația ca la carte. Un bucătar este corect dacă respectă rețeta și mai ales dacă se respectă pe el, asigurand aclitatea produselor pe care țile pune ăn farfurie.
Modestia trebuie luată în considerare dar în acceptțiunea omului care nu dă din coate pentru a ieși în față chiar dacă nu este cazul. Un om este modest dacă folosește ceva mai rar cobnstrucții precum: eu zic ..., eu am făcut..., părerea mea este că..., iar comparativ cu ceilalți, eu... și tot așa. Nu vreau să spun că mi se urcă sângele în cap când vine cineva și folosește pluralul regal, exact când nu trebuie. Un mesriaș modest:
- nu se laudă;
- nu arată căt de fraieri sunt alții;
- explica despre ec este vorba;
- este convingător;
- trece la treabă;
- vorbe,te frumos;
- respectă procedurile;
- este blând;
- respectă;
- înapoiază piesele uzate;
- tot timpul arată meritele celor din echipă;
- spune un preț decent;
- se îmbracă așa cum îi cere locul de mincă.
Am găsit de-a lungul timpului foarte mulți specialiti de înaltă clasă cu un nivel de modestie ce impune respect de la un kilometru. Am întâlnit meseriși modești în sensul pe care l-am specificat și în fața cărora îmi scot pălăria.
Calitatea de a fi drept este mai rar întâlită, căci intr-o lume atât sde amestecată fiecare își urmărește scopul său, Un om este drept dacă și numai dacă ia în considerare adevărul așa cum este el și toate deciziile lui nu sunt afectate de factori subiectivi. Am văzut foarte mulți oameni dreăti care evalua corect, nepătinitor proiecte, lucrări, teze, cum tot așa am vazut și indivizi care erau așa de afectați de subiectivism încât ei ofereau rezultate dintre cele mai bizare. Era o damă care chiar m-a crezut fraier spunându-mi mie că ea știe pe dinafară vreo 1500 de note la niște evalări intermediare, mai ales că știam că nici nu prea le avea cu performanța în sensul pe care toți îl cam știm ce ănseamnă. De fiecare dată când am văzut un om drept am zis că el are și multe alte calități, pentru că a fi drept este o rezultantă a altor nenumărate calități să le zic fundamentale.
Perseverneța este specifică oamenilor care tot timpul au ca obiectiv să știe cât mai multe, să execute proceduri cât mai noi și mai diferite. Pentru aceasta ei trebuie să aloce timp și să aibă capaciattea de aînvăța și de a repeta anumite mișcări, operații și formule până când ecastea ies perfect. Toți cei care sunt perseverenți au preocupări legate de:
- a avea o bibliotecă de specialitate;
- a merge la cursuri de calificare;
- a participa la competiții profesionale;
- a executa bine operațiile din meseria lor;
- a perfecționa și simplifica procedurile;
- a vedea cum trebuie făcut pentru a evita greșelile;
- a repeta o procedură până o invață la perfecție;
- dorinta de a se autodepăși prin muncă intensă.
Numai oamenii perseverenți definesc obiective realiste dar îndrăznețe și le urmăresc până sunt realizate la nivelul lor foarte ridicat de exigență.
Verticalitatea presupune coloană vertebrală în sens figurativ, adică atunci când o persoana care este pusă în situații dificile are capacitatea de a spune adevărul, de a contrazice superiorii. Un om vertical este cel care știe legile și le aplică. El nu face rabat de la regulile de conduită morală și este recunosctu în rândul colegilor săi că nu ia în considerație intervențiile neprincipiale și tot ce ține de a schimba în mod artificial ierarhii. La toate tentativele de a fi influențat în a nu ține seama de adevăr, omul caracterizat prin verticalitate știe să reziste și să iasă întotdeauna învingător.
Generozitatea.
Bunătatea.
Sensibilitatea.
Încrederea în forțele proprii este un lucru esențial pentru cei care doresc să facă ceva în viașă. Ea devine chiar motor de evoluție a individului când este dublată de încrederea în cei din jur. Eu cultiv încrederea în cei din jur cu condiția de a controla la milimetru deea ce fac respectivii. În clipa în care nu sunt controlați oamenii, dau rasol în tot ceea ce fac pentru că așa este antura umană. Cum e lăsată mârțoaga din frâu o și ia pe arătură să mănânce verdeață proaspătă. Omului ntrebuie să i se spună că:
- i se acordă încredere maximă;
- este controlată munca lui;
- dacă încredera este înșelată nu mai există o a doua șansă.
Știind aceste detalii, fiecare se străduiește să facă ceea ce are ca sarcină. Nu terbuie lucrat cu biciul niciodată pentru că frica naște monștri și riscurile devin foarte mari. Oamenii de frică ascund lucrurile nefăcute bine și lasă numai elementele de poleială de la suprafață. Știu nenumărate situații în care omul a încercat să trișeze. Îmi aduc aminte că am dat cuiva să facă o structură tip graf asociată unui program scris în limbajul C++, folosind liste de liste. Omul a zis că a făcut. Când am analizat programul, lucrase cu o stupidă de matrice alocată static, adică cea mai proastă soluție pe acre mi-am imaginat-o vreodata. FS era numele respectivului și filmul s-a rupt pentru totdeauna.
Conștiinciozitatea îmi place să cred că este ceea ce-și dorește orice manager de la coechipierii lui. Un om este conștiincios care atunci când primește de rezolvat ceva:
- nu refuză;
- nu încurcă lucrurile;
- nu promite fără a se ține de cuvânt;
- se documentează;
- aplică procedurile de rutină corect;
- verifică tot ceea ce a lucrat;
- dă dovadă că este ordonat;
- se încadrează în termene;
- lucrează într-un mod previzibil;
- te bazezi că va obține ceea ce trebuie.
Un om conștiincios este intotdeauna preferat unui genial. Cel constiincios ofera din 100 de probleme 100 de soluții între 7 și 8. Cel genial din 100 de probleme oferă 3 soluții geniale și 97 soluții de nota 2. Numai că problemele sunt comune, nu sunt niște chestii care să revoluționeze știința. Sunt chestiuni de rutină așa cum sunt peste 70% dintre componentele unui sistem informatic complex.
Înțelegerea.
Vrednicia este caracteristica de care eu țin foarte mult seama. la mine un om este vrednic dacă;
- se scoală devreme;
- nu pierde timpul dormind până la 11 ziua;
- se vede că ceva îi iese din mâini; lucrează cu spor;
- nu pierde timpul cu sporovăiala;
- se mobilizează dar mobilizează și pe alții;
- are o productivitate ridicată;
- te poți baza că dacăîncepe ceva îl și termină în timp uitl.
Omul vrednic se vede de la o poștă, pentru că:
- lucrează ordonat;
- nu are salopeta murdară;
- nu lasă sculele împrăștiate;
- se ține de cuvânt;
- la ora promisă facee ceea ce a zis;
- nu încurcă clienții.
Am cunoscut muși oameni vrednici, cum am cunoscut și nenumărați puturoși care nu se vedeau din vraful de hârtii și care toată ziua se făceau că fac și ei ceva.
.Înțelepciunea se zice că vine cu vârsta, însă am văzut foarte muți bătrâni sau maturi sau adulți care reacționează cu atât de puțină înțelepciune încăt cocluzia că înțelepțăă obștei erau bătrâni nu prea mai este credibilă. Înțelepciunea ănseamnă a acumula experiență vastă, a folosi această experiență spre a fi luate decizii cu impact pozitiv garantat. În filme înțelepții sunt inși, nu și inse, cu părul alb ăn vânt, la care vin ceilalți membri ai obștei și le cer sfatul cum să facă și cum să dreagă nu știu ce problemă. Societatea omenească a traversat niște stadii, comice le zic eu. S-a ajuns la societatea informațională care este atât de inegală încăt mi se pare improprie o astfel de denumire. Nici nu s-a implementat aceasta că teoreticienii s-au și gândit la societatea bazata pe cunoaștere. Mai rău, acum se vehiculează chestia cu societatea bazată pe înțelepciune.
Amabilitatea este floare rară azi. Un om amabil știe să inițieze un dialog, știe să reducă duratele așteptărilor și mai ales știe meseria pentru acre rpimește banul. se vede de la o poștă dacă un vânzător este amabil. El te întreabă ce vrei să cumperi, oferă produse, le descrie și știe să le prezinte. Mi s-a întâmplat cânva la un magazi numit Florin de pe la sala palatului să intru să văd ceva. De jenă am cumpărat niște cravate, pentru că vînzătoarea mi-a arătat multe modele, mi-a spus care sunt combinațiile de culor de cămașă și de sacou la care fiecare cravată se potrivește. Un mecanic auto amabil are această calitate ăn venele prin care curge sângele. El te primește, te salută, îți explică despre ce este vorba, estimează durata și ceremonios te poftește să aprcurigi procedurile acre sunt impuse în acel service. Un pictor amabil la el în atelier își prezintă lucrările, arată care sunt cele care sunt destinate unei anumite expozitii justificându-se cu catalogul ilustrat ca nu cumva să dorești un tablou care trebuie să plece la expoziția aceea de departe. Pictorul nu se va arunca la prețuri amețitoare, mai ales daca dorește să-și vândă lucrările. Amabilitatea nu are nimic comun cu rigiditatea în dialog, cu modul de a privi de sus pe cineva, mai ales dacă hainele interlocutorului nu sunt exact așa cum dorește cel de la acre ne așteptăm să facă dovada amabilității. Un om amabil trebuie să aibă verbele la el, să nu exagereze cu nimic și să-și adapteze vocabularul la specificul fiecărei persoane cu care dialoghează. Un om amabil stăpânește la cel mai înalt nivel arta comunicării.
Oamenii au nenumărate calități dar și defecte. Eu prefer să văd la oameni calitățile lor. Nu am ce face cu defectele lor. Eu vreau să mă folosesc de calități nu de defecte. ca să mă amuz, am construit un indicator, al perfecțiunii și se calculează pentru oricine.
Dacă se consideră o listă cu N caracteristici de calitate și pentru o persoană se notează cu 1 dacă posedă acea caracteristică și cu 0 daca nu o posedă, pentru a calcula indicele gradului de perfecțiune GP, se numără cifrele de 1 și rezultă că în K situații omul are respectivele calități și se calculează raportul:
GP = K / N.
Dacă indicatorul GP se apropie de 1înseamnă că persoana este plină de calătăți. Daca indicatorul calculat GP se apropie de 0 înseamnă că persoana nu prea are calități,
Calitatea de a fi drept este mai rar întâlită, căci intr-o lume atât sde amestecată fiecare își urmărește scopul său, Un om este drept dacă și numai dacă ia în considerare adevărul așa cum este el și toate deciziile lui nu sunt afectate de factori subiectivi. Am văzut foarte mulți oameni dreăti care evalua corect, nepătinitor proiecte, lucrări, teze, cum tot așa am vazut și indivizi care erau așa de afectați de subiectivism încât ei ofereau rezultate dintre cele mai bizare. Era o damă care chiar m-a crezut fraier spunându-mi mie că ea știe pe dinafară vreo 1500 de note la niște evalări intermediare, mai ales că știam că nici nu prea le avea cu performanța în sensul pe care toți îl cam știm ce ănseamnă. De fiecare dată când am văzut un om drept am zis că el are și multe alte calități, pentru că a fi drept este o rezultantă a altor nenumărate calități să le zic fundamentale.
Perseverneța este specifică oamenilor care tot timpul au ca obiectiv să știe cât mai multe, să execute proceduri cât mai noi și mai diferite. Pentru aceasta ei trebuie să aloce timp și să aibă capaciattea de aînvăța și de a repeta anumite mișcări, operații și formule până când ecastea ies perfect. Toți cei care sunt perseverenți au preocupări legate de:
- a avea o bibliotecă de specialitate;
- a merge la cursuri de calificare;
- a participa la competiții profesionale;
- a executa bine operațiile din meseria lor;
- a perfecționa și simplifica procedurile;
- a vedea cum trebuie făcut pentru a evita greșelile;
- a repeta o procedură până o invață la perfecție;
- dorinta de a se autodepăși prin muncă intensă.
Numai oamenii perseverenți definesc obiective realiste dar îndrăznețe și le urmăresc până sunt realizate la nivelul lor foarte ridicat de exigență.
Verticalitatea presupune coloană vertebrală în sens figurativ, adică atunci când o persoana care este pusă în situații dificile are capacitatea de a spune adevărul, de a contrazice superiorii. Un om vertical este cel care știe legile și le aplică. El nu face rabat de la regulile de conduită morală și este recunosctu în rândul colegilor săi că nu ia în considerație intervențiile neprincipiale și tot ce ține de a schimba în mod artificial ierarhii. La toate tentativele de a fi influențat în a nu ține seama de adevăr, omul caracterizat prin verticalitate știe să reziste și să iasă întotdeauna învingător.
Bunătatea.
Sensibilitatea.
Încrederea în forțele proprii este un lucru esențial pentru cei care doresc să facă ceva în viașă. Ea devine chiar motor de evoluție a individului când este dublată de încrederea în cei din jur. Eu cultiv încrederea în cei din jur cu condiția de a controla la milimetru deea ce fac respectivii. În clipa în care nu sunt controlați oamenii, dau rasol în tot ceea ce fac pentru că așa este antura umană. Cum e lăsată mârțoaga din frâu o și ia pe arătură să mănânce verdeață proaspătă. Omului ntrebuie să i se spună că:
- i se acordă încredere maximă;
- este controlată munca lui;
- dacă încredera este înșelată nu mai există o a doua șansă.
Știind aceste detalii, fiecare se străduiește să facă ceea ce are ca sarcină. Nu terbuie lucrat cu biciul niciodată pentru că frica naște monștri și riscurile devin foarte mari. Oamenii de frică ascund lucrurile nefăcute bine și lasă numai elementele de poleială de la suprafață. Știu nenumărate situații în care omul a încercat să trișeze. Îmi aduc aminte că am dat cuiva să facă o structură tip graf asociată unui program scris în limbajul C++, folosind liste de liste. Omul a zis că a făcut. Când am analizat programul, lucrase cu o stupidă de matrice alocată static, adică cea mai proastă soluție pe acre mi-am imaginat-o vreodata. FS era numele respectivului și filmul s-a rupt pentru totdeauna.
Conștiinciozitatea îmi place să cred că este ceea ce-și dorește orice manager de la coechipierii lui. Un om este conștiincios care atunci când primește de rezolvat ceva:
- nu refuză;
- nu încurcă lucrurile;
- nu promite fără a se ține de cuvânt;
- se documentează;
- aplică procedurile de rutină corect;
- verifică tot ceea ce a lucrat;
- dă dovadă că este ordonat;
- se încadrează în termene;
- lucrează într-un mod previzibil;
- te bazezi că va obține ceea ce trebuie.
Un om conștiincios este intotdeauna preferat unui genial. Cel constiincios ofera din 100 de probleme 100 de soluții între 7 și 8. Cel genial din 100 de probleme oferă 3 soluții geniale și 97 soluții de nota 2. Numai că problemele sunt comune, nu sunt niște chestii care să revoluționeze știința. Sunt chestiuni de rutină așa cum sunt peste 70% dintre componentele unui sistem informatic complex.
Înțelegerea.
Vrednicia este caracteristica de care eu țin foarte mult seama. la mine un om este vrednic dacă;
- se scoală devreme;
- nu pierde timpul dormind până la 11 ziua;
- se vede că ceva îi iese din mâini; lucrează cu spor;
- nu pierde timpul cu sporovăiala;
- se mobilizează dar mobilizează și pe alții;
- are o productivitate ridicată;
- te poți baza că dacăîncepe ceva îl și termină în timp uitl.
Omul vrednic se vede de la o poștă, pentru că:
- lucrează ordonat;
- nu are salopeta murdară;
- nu lasă sculele împrăștiate;
- se ține de cuvânt;
- la ora promisă facee ceea ce a zis;
- nu încurcă clienții.
Am cunoscut muși oameni vrednici, cum am cunoscut și nenumărați puturoși care nu se vedeau din vraful de hârtii și care toată ziua se făceau că fac și ei ceva.
.Înțelepciunea se zice că vine cu vârsta, însă am văzut foarte muți bătrâni sau maturi sau adulți care reacționează cu atât de puțină înțelepciune încăt cocluzia că înțelepțăă obștei erau bătrâni nu prea mai este credibilă. Înțelepciunea ănseamnă a acumula experiență vastă, a folosi această experiență spre a fi luate decizii cu impact pozitiv garantat. În filme înțelepții sunt inși, nu și inse, cu părul alb ăn vânt, la care vin ceilalți membri ai obștei și le cer sfatul cum să facă și cum să dreagă nu știu ce problemă. Societatea omenească a traversat niște stadii, comice le zic eu. S-a ajuns la societatea informațională care este atât de inegală încăt mi se pare improprie o astfel de denumire. Nici nu s-a implementat aceasta că teoreticienii s-au și gândit la societatea bazata pe cunoaștere. Mai rău, acum se vehiculează chestia cu societatea bazată pe înțelepciune.
Amabilitatea este floare rară azi. Un om amabil știe să inițieze un dialog, știe să reducă duratele așteptărilor și mai ales știe meseria pentru acre rpimește banul. se vede de la o poștă dacă un vânzător este amabil. El te întreabă ce vrei să cumperi, oferă produse, le descrie și știe să le prezinte. Mi s-a întâmplat cânva la un magazi numit Florin de pe la sala palatului să intru să văd ceva. De jenă am cumpărat niște cravate, pentru că vînzătoarea mi-a arătat multe modele, mi-a spus care sunt combinațiile de culor de cămașă și de sacou la care fiecare cravată se potrivește. Un mecanic auto amabil are această calitate ăn venele prin care curge sângele. El te primește, te salută, îți explică despre ce este vorba, estimează durata și ceremonios te poftește să aprcurigi procedurile acre sunt impuse în acel service. Un pictor amabil la el în atelier își prezintă lucrările, arată care sunt cele care sunt destinate unei anumite expozitii justificându-se cu catalogul ilustrat ca nu cumva să dorești un tablou care trebuie să plece la expoziția aceea de departe. Pictorul nu se va arunca la prețuri amețitoare, mai ales daca dorește să-și vândă lucrările. Amabilitatea nu are nimic comun cu rigiditatea în dialog, cu modul de a privi de sus pe cineva, mai ales dacă hainele interlocutorului nu sunt exact așa cum dorește cel de la acre ne așteptăm să facă dovada amabilității. Un om amabil trebuie să aibă verbele la el, să nu exagereze cu nimic și să-și adapteze vocabularul la specificul fiecărei persoane cu care dialoghează. Un om amabil stăpânește la cel mai înalt nivel arta comunicării.
Oamenii au nenumărate calități dar și defecte. Eu prefer să văd la oameni calitățile lor. Nu am ce face cu defectele lor. Eu vreau să mă folosesc de calități nu de defecte. ca să mă amuz, am construit un indicator, al perfecțiunii și se calculează pentru oricine.
Dacă se consideră o listă cu N caracteristici de calitate și pentru o persoană se notează cu 1 dacă posedă acea caracteristică și cu 0 daca nu o posedă, pentru a calcula indicele gradului de perfecțiune GP, se numără cifrele de 1 și rezultă că în K situații omul are respectivele calități și se calculează raportul:
GP = K / N.
Dacă indicatorul GP se apropie de 1înseamnă că persoana este plină de calătăți. Daca indicatorul calculat GP se apropie de 0 înseamnă că persoana nu prea are calități,
(26 martie 2016)
No comments:
Post a Comment