Când se transmit meciuri și antrenorul dorește să schimbe ritmul jocului, face schimbări de jucători. Crainicul spune telespectatorilor că jucătorul X sau jucătorul Y de la echipa Z o dată cu jucătorul K de la echopa adversă, au ieșit la încălzire.
La sala de forță am văzut pe cei cu experiență mare că înainte de a începe antrenamentul propriu-zis fac încălzire. Am văzut tot la aceștia cum la fiecare aparat lucrează gradual. Am văzut cum mulți dintre acesti sportivi cu experiență lucrează pe aparate cu sarcină zero chiar.
Când am stat de vorbă cu ei mi-au explicat importanța încălzirii de la fiecare aparat dar și despre importanța exceptională a încălzirii de la început.
Peste tot trebuie făcută încălzirea.
Un elev nu va trece să rezolve din start probleme de olimpiadă. Va începe cu exerciții ușoare, își va forma o gândire analitică, va trece la exerciții mai grele și dacă va continua, va ajunge să rezolve exerciții de mare complexitate. La un moment dat se va gândi ca el însuși să propună exerciții altora.
Un actor nu va juca din prima rolul lui Hamlet. va duce mai întâi tava ca figurant. Va zice apoi cîteva replici. După vreo 5 ani va primi și el un rol în care publicul îl va vedea și îl va aprecia. Undeva după cel puțin 15 ani de teatru unde rolurile au crescut foarte mult în complexitate, va primi rolul lui Hamlet. Chiar și așa, există riscuri imense ca spectacolul să fie un fiasco pentru că:
- exista în teatrul românesc nenumărate repere pe acest rol;
- filmele cu Laurence Olivier, Innokenty Smoktunovsky, Keanu Reeves nu se uită ușor;
- scena cu craniul este cheia de boltă unde trebuie actorul să dea totul;
- cele șase cuvinte, to be or not to be, au darul fie de a-l ridica în slăvi pe actor, fie de a-l demola
definitiv.
Sunt cazuri când încălzirea, oricât de multă, oricât de bine, nu folosește la nimic. Nu este valabilă afirmația aceasta decât în politică.
Se observă că nenumărați politicieni sunt scoși la încălzire degeaba, orice ar face. Ceea ce spun se verifică prin cum se petrec lucrurile. Exemplele sunt nenumărate, dintre acre enumăr:
- extragerea lui Stolojan de la prezidenșiale;
- schimbarea lui Bușoi cu Orban, acum;
- înlocuirea lui Andrei Baciu modelul cu taciturnul filosof Patriciu Achimas-Cadariu;
- votarea aiuritoare a doamnei inginer Cristina Guseth care a fost înlocuită cu jurista Raluca Prună.
Unii sunt scoși la încălzire doar să fie testată piața, să se vadă ce zic sondajele, să se cuantifice indicatorii ce definesc tipologia de candidat. S-ar zice că sunt iepurași. Eu zic, iepurași cu coarne, fie iezișori dacă sunt numai jucăuși , fie drăcușori dacă încurcă lucrurile.
Uneori încălzirea înseamnă experiență acumulată. E bună încălzirea și în politică. E de recomandat să nu devină doar un exercițiu de imagine și politicienii să devină elemente de sacrificiu. Ne amintim de un tip care apărea tot timpul pe postura de premier, să dea bine la imaginea unui partid și el n-a fost așa ceva că a ieșit din funcție înainte de a intra. Se zicea ironic despre câte un poețel că a ieșit din literatură înainte de a intra.
(11 martie 2016)
No comments:
Post a Comment