În vâltoarea evenimentelor, lumea uitî de votul negativ. Când spun lume, mă gândesc la președinți de partide, candidați la funcții publice și la analiștii politici.
Aici, de-a lungul timpului, votul negativ a fost esențial. Să nu se uite că în 2014 zece procente avand s-au transformat în pierdere. Și în 2004 voturile în avans ale unui fost premier, s-au transformat în avantaj pentru un fost primar al capitalei. Și în 2014 tot unui premier i s-a produs transformarea voturilor în fața unui primar de municipiu, azi președinte.
Dacă în momentul de față ar fi luată în considerare teoria transformării voturilor, cu siguranță președinții de partide ar avea o cu totul altă atitudine. Ei nu ar mai trebui să iasă să atace fără rost partide adverse sau candidații altor partide cu doctrine ortogonale în raport cu cele păstorite de ei.
Procedând în acest fel, strategii partidelor în această campanie construiesc un culoar larg și liber candidaților cu capacitate exceptională de a transforma voturi oarecare în voturi negative de care să se bucure pur și simplu.
Acești strategi nu fac analize profunde și de calitate ale vieții reale, așa cum apare ea pe stradă. Să iau doar un exemplu: apariția chișcurilor cu niște anunțuri nevinovate ale candidaților, probabil pentru a strange semnături sau ceva ce nu contravine perioadei de campanie electorală.
Ce culoare au pereții acestor chișcuri? Toate au pereții albi sau mi se pare mie? Nu este acesta un semnal pentru acei strategi? Ar trebui să fie.
Nicușor Dan are un plan. Da, îl are și se vede. Tot orașul are chioșcuri ale formațiunii sale USB.
Toate sondajele referitoare la candidații Primăriei Capitalei trebuie puse cap la cap și strategiile trebuie adaptate rapid. Altfel răsturnările de poziții vor fi extrem de dramatice.
Deși metodele cantitative în politică sunt un instrument foarte eficient, se folosesc foarte puțin și numai în măsura în care acestea convin. Despre metamorfoza votului negativ există lucrări fundamentale și despre cum se realizează transformarea vorului oarecare în vot negativ sunt metode clare. Neluarea în considerare a acestora va duce la rezultate neplăcute mai ales pentru președinții de partid care nu au
contact bun cu realitatea. Crearea unei realități paralele și imaginare îi va duce la situații aparent inexplicabile după numărătoare voturilor. Teoria i-ar fi călăuzit corect, dacă chiar o studiau și o aplicau.
Teoria votului negativ este generală, deci se aplică și pentru alegerile locale.
(20 martie 2014)
No comments:
Post a Comment