Vin alegerile. Până de curând n-a interesat pe nimeni nimic. A crescut francul elvețian încât creditele nefericiților au devenit insuportabile. Banca centrală, bancă și ea ca oricare alta și-a apărat ca o cloșcă puișorii ei,lăcomiorii de ei. Numai că acum în plan electoral, votul este mai important, iar sistemul bancar nu aduce voturi decât numai dacă este pleznit peste bot. Legea dării în plată exact acest lucru îl face.
Este trist că managementul bancar nu a fost vizionar și s-a agățat ca înnecatul de firul de pai. Valul prea mare a luat acel firișor și l-a dus cu trunchiurile de copaci, viitura fiind năpraznică.
Argumentele nu mai au nicio valoare. Băncile trăiec din depuneri dar cea mai mare afacere este legată de credite.
Dacă oamenii depun bani în bănci, acestea ar trebui să facă ele nu știu ce investiții care să le aducă acel profit din acre să scoată dobânzile la sumele depuse dar în primul rând sa acopere uriașele lor cheltuieli extravagante.
Cel mai ușor pentru bănci era să ia banii depuși de populație în depozite si să- transforme în credite acordate nevoiașilor. Banca nu mai avea nicio dumă, riscurile fiind la clientul creditat de ele.
darea în plată este o pedeapsa care se năpusteste asupra celor lacomi care nicio clipă nu s-a gândit la năpăstuitul care are de dat rate.
Criza din anul 2005 - 2012 a fost generată de lăcomia băncilor care nu au făcut decât să încurajeze rostogolirea unor chestii fictive care fiecare era însoțită de sume din ce în ce mai mari, fără a a vea în spate plusvaloare, adică muncă vie încorporată.
Iată că a venit momentul adevărului, exact cum vine pentru alcoolicii care-și fac nevoile pe ei în pantaloni. E rău, pute dar nici stâlpi nu mai sunt ca bețivanul să se mai proptească pentru a nu se prăbuși.
Dracul nu este nici pe departe așa de negru pentru bănci. Are balta pește și sistemul bancar se va trezi rapid din șoc, pentru că băncile posedă o marfă pe care nu o are nimeni, marfa numită BANI. Statul se împrumută la bănci, oamenii se împrumută la bănci, companiile se împrumută la bănci. Ca să supraviețuiască sistemul bancar, statul pompează în acesta sume imense. Așa e în viață: unde dai și unde crapă.
(5 martie 2016)
No comments:
Post a Comment