Friday, February 2, 2024

Megalomania la români

Deși istoria noastră nu consemnează construcții imense și durabile, observăm că în zilele noastre există manifestări de megalomanie la oameni care nu s-au manifestat în acest sens înainte de a li se oferi ocazia unor opțiuni bine definite. Un nene, megaloman, a dorit să realizeze o construcție imensă și așa a apărut Casa Poporului, considerată la un moment dat a doua construcție ca mărime din lume, după clădirea pentagonului. Un alt nene și-a construit o casă de 1.350 mp. Este de înțeles pentru un om calic, care s-a născut și a trăit în mizerie. Un alt nene, a construit o casă și nu-i mai știa suprafața, porecla primită fiind de GRINDĂ, căci s-a încurcat în explicațiile conform cărora plătea impozit pe o coșmelie dărâmată de mult timp și pe locul căreia trona un pălățel.
Ideea de megalomanie are la bază complexul omului mic, nerealizat, care dorește să iasă în evidență și el cu ceva.
Își construiește casa cea mai bizară din sat.
Își cumpără mașina cea mai fistichie.
Se îmbracă în modul cel mai strident.
Există pe fondul megalomaniei explicația acelui mini-turn Eiffel de la Alexandria, a acelor Coloane ale Infinitului din varii cartiere de blocuri ponosite, dar și a altor ciudățenii cu care ei doresc să intre în diferite cărți ale recordurilor. Să nu uităm că un savant s-a apucat să facă un dicționar și a ajuns doar la cuvântul bărbat, știind cu siguranță că o astfel de întreprindere necesită o echipă de cel puțin 100 de oameni care să lucreze 10 ani neîntrerupt.
În fiecare dintre noi zace germenele megalomaniei, dar unii au capacitatea să-l lase în adormire, fără să se manifeste, doar din lipsa de resurse. Imediat ce se întrezăresc resursele, acel germene începe să se revitalizeze și la o scară ceva mai mare, determină anularea proiectelor de dinainte și se startează proiectul megaloman. Nu de puține ori trecem prin orice oraș și vedem construcții mărețe începute și înțepenite în stadii diferite, pentru lipsa de resurse sau pentru lipsa condițiilor legale de continuare a proiectelor. Megalomania nu este o boală, megalomania este o carență de caracter și de educație, cu efecte dintre cele mai nepotrivite pentru individul care se manifestă ca megaloman, dar și pentru cei din jur, căci megalomania este generatoarea marilor inutilități costisituare, care sunt transmise generațiilor care vor veni, exact ca o succesiune de lucruri nenecesare, pe care aceste generații trebuie să le ducă în cârcă.

(02 februarie 2024) 

No comments:

Post a Comment