Am avut ocazia să-l cunosc pe cercetătorul științific de la ICI numit Radu BERCARU atât din lucrările publicate în Buletinul Român de Informatică, în Revista Română de Informatică și Automatică, dar și personal prin intermediul prietenului meu Alexandru BALOG, care era și el cercetător științific în ICI.
Pe mine nu m-a atras niciodată domeniul bazelor de date pentru că am întâlnit prea mulți tipi care vorbeau despre baze de date, despre tabele, fără să fi pătruns în profunzime problema. Eu, care vin din zona limbajelor de asamblare, când cineva îmi vorbește despre baze de date, eu văd zone de memorie, văd deplasări, văd pointeri și văd cum se ajunge la informație prin calcule de adrese ale înregistrărilor. Cine mă ia cu chestii aproximative, nu reușește decât să mă enerveze teribil.
În acest context, discuțiile cu Radu BERCARU au fost extrem de productive, căci acesta stăpânea exact acele detalii ale algoritmilor de căutare și de regăsire, care mă interesau pe mine. Era o mare plăcere să discut cu Radu BERCARU, căci vorbeam aceeași limbă, a detaliilor, în care informația este stocată în zone de memorie, iar fiecare zonă de memorie este definită prin adresă de început și lungime. A căuta înseamnă a compara chei. A regăsi înseamnă a calcula deplasări până se ajunge la adresa absolută, la nivel fizic. Că toate aceste sunt puse în masive, căci există algoritmi și tot tacâmul este o cu totul altă problemă. Oricum, limbajul nostru era comun și Radu BERCARU a fost singurul om cu care am discutat și m-am bucurat că înțeleg limba bazelor de date.
(15 aprilie 2023)
(15 aprilie 2023)
No comments:
Post a Comment